Egyptens tidligere præsident Mursi død i retten

Den første præsident efter Det Arabiske Forår besvimede under retsmøde.

Mohamed Mursi blev væltet ved et militærkup. (Foto: POOL New © Scanpix)

Egyptens tidligere præsident Mohamed Mursi er død, rapporterer egyptisk stats-tv ifølge Reuters.

Tv-stationen siger, at Mursi besvimede under et retsmøde og bagefter døde. Hans lig er bragt til et hospital, oplyser stats-tv. Han blev 67 år.

En af Mursis forsvarsadvokater fortæller nyhedsbureauet AP, at Mursi netop havde talt til retten i cirka fem minutter fra det bur, som han befinder sig i under retsmøder, da han kollapsede.

Advokaten beskriver Mursi som "meget rolig og organiseret". Han fortalte blandt andet retten, at han krævede at blive stillet for et særligt tribunal, eftersom han var præsident for republikken.

Mohamed Mursi tilhørte Det Muslimske Broderskab og blev Egyptens første demokratisk valgte præsident efter Hosni Mubarak i 2012. Mubarak blev tvunget fra magten året før af folkelige protester under Det Arabiske Forår.

Mohamed Mursi hilser på tilhørere under et retsmøde i 2015. (Foto: AMR DALSH © Scanpix)

I en udtalelse kalder Det Muslimske Broderskab ifølge Reuters Mursis død for et "rendyrket mord" og opfordrer masserne til at deltage i hans begravelse i Egypten.

Afsat af militæret

Allerede i 2013 blev Mursi afsat ved et militærkup, som var anført af Egyptens nuværende præsident, Abdel Fattah el-Sisi, der dengang var general.

Mohamed Mursi har været fængslet siden militærkuppet, og han er tiltalt i en hel stribe retssager. Dagens retsmøde handlede om en spionagesag, der involverer den palæstinensiske gruppe Hamas.

Mursi afsonede en dom på 20 års fængsel i en sag, der handlede om drab på demonstranter i 2012.

Han havde også fået en livstidsdom for spionage i en sag, der har forbindelse til golfstaten Qatar.

Demonstranter holder et foto af Mohamed Mursi under en demonstration på Tahrir-pladsen i Kairo i 2012. (Foto: Mohamed Abd El Ghany © Scanpix)

Omstridt forfatning

Efter han havde vundet præsidentvalget fik Mursi og hans islamiske flertal i parlamentet vedtaget en mere religiøs forfatning, som vakte stor vrede blandt ikke-religiøse egyptere og i militæret.

Under masseprotester i juni og starten af juli 2013 stillede militæret Mursi over for et ultimatum og krævede, at han afgav en del af sine magtbeføjelser. Men Mursi nægtede.

3. juli stormede hæren en islamistisk teltlejr i Kairo, hvor Mursis støtter havde forskanset sig.

Mursi selv blev anholdt, og rundt om i landet startede en klapjagt på lederne i Det Muslimske Broderskab.

Mohamed Mursi og Det Muslimske Broderskab

 • Det Muslimske Broderskab er verdens ældste og største islamistiske politiske gruppe.

 • Broderskabet er islamistisk og transnationalt, og det udgør den største oppositionsbevægelse i en række arabiske stater.

 • Bevægelsen blev stiftet i Egypten i 1928 af skolelæreren Hassan al-Banna.

 • Det Muslimske Broderskab har officielt været forbudt i Egypten siden 1954. I praksis har det dog været delvist tolereret af myndighederne.

 • I juni 2012 afholdt Egypten præsidentvalg, og Det Muslimske Broderskabs kandidat, Mohamed Mursi, vandt.

 • Mursi blev valgt ved et demokratisk valg, efter at store demonstrationer i 2011 havde tvunget landets mangeårige leder Hosni Mubarak fra posten.

 • Mursi blev afsat af militæret 3. juli 2013 efter en stigende utilfredshed med hans og broderskabets styre.

 • Før og efter afsættelsen af Mursi slog militæret til mod broderskabets medlemmer med rå magt, blandt andet under sit-in demonstrationer.

 • Hundredvis blev dræbt, og tusindvis blev fængslet. Nogle af dem blev dømt til døden.

 • Broderskabet blev erklæret som en terrororganisation.

 • Mohamed Mursi blev idømt 20 års fængsel for medskyld i demonstranters død i 2012. 12 andre medlemmer af broderskabet blev idømt fængsel i op til 20 år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk