Egypterne går til valg: Mere magt til Sisi og militæret

Kritikere frygter, at forfatningsændringer vil sætte Egypten tilbage til Mubarak-tiden.

Den egyptiske Abdel Fattah al-Sisi har stor støtte - både i parlamentet og blandt egypterne. Kritikere mener, at det er fordi, regeringen ikke lader oppositionen komme til orde. (Foto: Mohamed Abd El Ghany)

I dag og tre dage frem, går omtrent 55 millioner stemmeberettigede egyptere til valg.

De skal stemme om en række forfatningsændringer, som blandt andet vil give landets militær større magt.

Forfatningsændringerne vil også stille præsident Abdel Fattah al-Sisi stærkere og forlænge hans regeringsperiode frem til 2030.

Ændringerne blev allerede tirsdag vedtaget af det egyptiske parlament, hvor 531 af 596 medlemmer stemte for og kun 22 imod. Nu skal forslaget godkendes af befolkningen.

Præsident Sisi blev valgt første gang i 2014 og siden genvalgt med 97 procent af stemmerne ved valget i 2018.

Stabilitet, flere kvinder og større magt

Præsident Sisi er gået til valg på løfter om stabilitet i en region præget af ustabilitet.

Men stabiliteten kommer med en pris, har regeringen gjort klart i valgkampen. Det kræver nemlig to ting: for det første, at befolkningen stemmer ja til at forlænge præsidentens nuværende regeringsperiode frem til 2024.

Og for det andet undtagelsesvist at lade Sisi sidde endnu en seks-års periode frem til 2030.

En egyptisk mand bosat i Kuwait har stemt på den egyptiske ambassade. Han er blot én af de mange egyptere, der støtter Sisi. (Foto: Yasser Al-Zayyat © AFP or licensors)

Den del af forfatningen, der handler om militærets rolle i det egyptiske samfund, vil også blive ændret, hvis egypterne, som forventet, stemmer for forfatningsændringerne.

Fremover vil militæret få pligt til at beskytte "forfatningen og demokratiet og landets grundlæggende sammensætning og dets civile karakter, folks vinding og individers rettigheder og friheder," skriver Reuters.

Tilbage til Mubarak

Oppositionen i Egypten frygter, at forfatningsændringerne vil lede til en hverdag med et totalitært styre snarere end til ro i det knap 100 millioner mennesker store land.

- Hvis du vil have, at dine børn og børnebørn kan bo i et moderne demokratisk land med fredelige magtovergange, så tror jeg ikke på, at dette er det ændringsforslag, vi ønsker, sagde oppositionsmedlem Haitham el-Hariri til parlamentet tirsdag.

Andre kritiske røster frygter, at Egypten med de ændringer vil blive sat tilbage til tiden med landets mangeårige diktator Hosni Mubarak.

- Dette er det endelige dødsstød til alle de ambitioner, vi havde efter revolutionen i 2011, siger Khaled Dawoud, der er medlem af oppositionspartiet Civil Democratic Movement, til Reuters.

Regeringen har ikke gjort det nemt for oppositionen at føre valgkamp. Blandt andet har de blokeret mere end 30.000 hjemmesider, der har ført kampagne for et nej.

Resultatet af afstemningen forventes at ligge klar tirsdag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk