Eivind var tæt på at dø i Oslo - nu er han tilbage

Eivind Dahl Thoresen var ved at miste livet, da en bombe sprang i Oslo for et år siden. I dag skal han gense de to mennesker, der reddede hans liv.

Eivind Dahl Thoresen var ved at miste livet, da en bombe sprang i Oslo for et år siden. I dag skal han gense de to mennesker, der reddede hans liv. Her han sammen med sin kæreste Anne-Tine. (Foto: Louise Damløv © DR)

Det er en følelsesladet Eivind Dahl Thoresen, der i dag mindes den dag for et år siden, hvor han var tæt på at miste livet.

Den unge nordmand blev hårdt såret af den bombe, der sprang i Oslo centrum den 22. juli 2011 og dræbte otte mennesker.

Eivind Dahl Thoresen var jurastuderende og gik tilfældigt i regeringskvarteret, da bomben eksploderede. Han overlevede kun, fordi to mennesker kom ham til undsætning.

- De to hjalp mig med førstehjælp og bandt stof rundt der, hvor jeg blødte og var såret. Uden det havde jeg ikke været i live i dag. Så det er jeg meget taknemmelig for, siger Eivind Dahl Thoresen til DR Nyheder.

Følelse af tomhed

Vi møder ham kort efter formiddagens kransenedlæggelse i Oslo, hvor ofrene for bomben og skuddene på Utøya blev mindet.

Kransene blev lagt i Oslos regeringskvarter tæt på det sted, hvor bomben sprang, og Eivind Dahl Thoresen blev såret. Han er derfor mærket af at være tilbage:

- Det er en følelse af tomhed, der er svær at beskrive. Den fik jeg også første gang, at jeg var tilbage. Jeg havde forventet at føle noget andet. Det hele er svært at sætte ord på det, men jeg tænker selvfølgelig, at jeg er glad for at være i live.

Det fylder hver dag

Eivind Dahl Thoresen kalder mindeceremonien for trist og følelsesladet, men han er glad for, at han deltog i den. Selvom han blev påvirket af musikken og stilheden under kransenedlæggelsen, har det ikke fået ham til at tænke meget mere over sidste års hændelser

- Det spiller ingen rolle, hvilken dag det er. I løbet af det sidste år har jeg tænkt meget på det. Selvfølgelig gør det noget, at der er så mange medier i dag, men jeg vil også tænke på det i morgen.

Den unge nordmænd havde taget sin kæreste Anne-Tine Halvurser med til kransenedlæggelsen. Hun har fulgt den udvikling han har været igennem, siden han blev ramt af bomben.

- Det har været hårdt, men jeg er glad for, at jeg har haft mulighed for at støtte ham og hjælpe ham. Og så er det dejligt at se, hvor godt han er kommet sig, og hvor godt han klarer sig i dag, siger hun.

Gensyn med reddere

Senere på i dag skal Eivind Dahl Thoresen markere årsdagen ved at mødes med de to, der reddede hans liv.

- Vi skal ud og spise og snakke sammen. Jeg synes, at det ville være rigtigt at møde dem igen og vise taknemmelighed for, hvad de gjorde.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter