Eks-kommunister på vej mod magt i det tidligere Østtyskland

I dag kan Tyskland få sin første socialistiske ministerpræsident. For tyskere, der har oplevet DDR-diktaturet, er det en skændsel.

Die Linkes Bodo Ramelow, der her ses før et tv-interview, kan skrive tysk historie i dag. (Foto: KAI PFAFFENBACH © Scanpix)

I dag kan blive en historisk dag, hvor kommunister igen tager magten i det østlige Tyskland.

Sådan vil kritikerne i hvert fald se det, hvis Bodo Ramelow fra partiet Die Linke bliver valgt til ministerpræsident i delstaten Thüringen.

Hvis Die Linke danner flertal med Thüringens socialdemokrater og grønne, vil Bodo Ramelow i dag blive udnævnt til Tysklands første socialistiske ministerpræsident. Han vil samtidig blive en af landets mest magtfulde politikere.

Og det er der mange tyskere, der har et problem med.

Kommunisternes arvtagere

For Die Linke er arvtagere til kommunistpartiet SED, der bestemte over alt og alle i det hedengangne diktatur, DDR.

- Folk der har oplevet DDR, folk i min alder, de vil have meget svært ved at acceptere, at Die Linke kommer til magten, siger for eksempel Tysklands forbundspræsident Joachim Gauck.

Han var præst og dissident i det østtyske diktatur, og blot en blandt tusinder, der blev forfulgt af SED.

Og det får Joachim Gauck til at spørge:

- Partiet, der nu stiller med en ministerpræsident - har det fjernet sig nok fra den undertrykkende ideologi, som SED havde. Kan vi overhovedet stole på det parti?

Linke: Bevis på udvikling

Hos Die Linke i Thüringen forstår man ikke mistroen:

- Det vi er i gang med her, det er den mest demokratiske regeringsdannelse, Tyskland nogensinde har set, siger Susanne Hennig, Die Linkes formand i Thüringen:

- Vi har spurgt vælgerne, vi har holdt afstemninger i alle tre partier. Det synes jeg, er et bevis på, hvordan Die Linke har udviklet sig.

Die Linke i Thüringen præsenterer sig selv i denne valgvideo: