Eks-soldat og uddannet fra prestigefyldt universitet: Stewart Rhodes får 18 års fængsel for stormløb på Kongressen

Stifteren af gruppen Oath Keepers mener selv, at han er politisk fange.

Stewart Rhodes kan se frem mod mange år bag tremmer. På billedet taler han i forbindelse med en demonstration foran Det Hvide Hus i 2017. (Foto: © Susan Walsh, Associated Press)

Stewart Rhodes, stifteren af den højreradikale gruppe Oath Keepers, blev i går idømt 18 års fængsel for sin rolle i stormløbet på den amerikanske kongres i 2021.

Den lange fængselsstraf er den længste, der indtil videre er givet i forbindelse med stormløbet på kongressen.

Rhodes blev dømt for "oprørsk sammensværgelse", som involverede forsøg på "at vælte, nedlægge eller med magt ødelægge USA's regering", lød det.

Han blev desuden dømt for blandt andet at have manipuleret med dokumenter. Hans "terroristiske adfærd", som anklagemyndigheden kaldte det, var en af årsagerne til den lange fængselsdom.

- I årtier har det været tydeligt, at du ønsker, at dette lands demokrati opløses i vold.

- Du udgør en vedvarende trussel og fare for dette land, lød det fra dommer Amit Mehta.

Rhodes havde forinden dommen sagt, at han betragter sig som en "politisk fange", men det blev afvist af dommeren.

  • Det var egentlig bare en formalitet - Kongressens godkendelse af vælgernes dom ved præsidentvalget i november 2020. Det blev afbrudt, da omkring 2.000 Trump-tilhængere brød gennem politiets afspærringer og trængte ind i Kongressen. (Foto: © Ahmed Gaber, Ritzau Scanpix)
  • Demonstranterne bevægede sig mod kongresbygningen, efter at Donald Trump, der havde tabt præsidentvalget til Joe Biden, havde holdt en brandtale ved Det Hvide Hus. (Foto: © John Minchillo, Associated Press)
  • I talen sagde Trump blandt andet, at demonstranterne skulle tage landet tilbage og "kæmpe som ind i helvede". (Foto: © LEAH MILLIS, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Hvem er Stewart Rhodes og Oath Keepers?

Rhodes, der allerede i november blev kendt skyldig i sagen, grundlagde Oath Keepers i 2009. Ifølge mediet Texas Tribune så gruppen dagens lys, da Barack Obama samme år blev valgt som USA's præsident.

Gruppen er blandt andet fortaler for våben og imod den amerikanske regering, beretter BBC. Rhodes selv er tidligere soldat og uddannet fra det juridiske fakultet ved det prestigefyldte amerikanske Yale Universitet.

Et af hans store kendetegn er klappen for øjet. Den har han fået, fordi han ved et uheld engang kom til at skyde sig selv i ansigtet.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters består Oath Keepers blandt andet af nuværende og tidligere soldater, politibetjente og redningsarbejdere.

De dukker ofte bevæbnet op til demonstrationer og politiske arrangementer.

'J6er'

- Jeg mener, at dette land er utroligt splittet. Denne retsforfølgning - ikke kun af mig, men af alle J6'ere - gør det endnu værre. Jeg betragter alle J6'ere som politiske fanger, sagde Rhodes blandt andet i forbindelse med dommen.

"J6er" er et begreb, der dækker over personer, der deltog i stormløbet den 6. januar 2021.

Chefen for Florida-afdelingen af Oath Keepers, Kelly Meggs, blev også dømt for sin rolle i stormløbet i går.

Stewart Rhodes er tidligere soldat. Han grundlagde Oath Keepers i 2009. (Foto: © JIM URQUHART)

Han fik 12 års fængsel og er ligesom Rhodes dømt for oprørsk sammensværgelse og forsøg på at vælte eller ødelægge den amerikanske regering. Meggs var dog noget mere brødbetynget end Rhodes.

- Jeg undskylder dybt for at være her. Det har ikke kun ødelagt mit liv, men også hele min families, lød det.

Han erkendte, at han aldrig skulle have befundet sig i den amerikanske kongres, men nægtede, at han havde planlagt sine handlinger.

Anklagemyndigheden gik efter 21 års fængsel til Kelly Meggs og 25 år til Stewart Rhodes.