Tema Terror i Bruxelles

Eksbeboer om Molenbeek: Jeg har ikke lyst til at møde fundamentalister på gaden

Selvom Teun Veoten boede i Bruxelles-bydelen i ni år, følte han sig aldrig hjemme.

Den belgiske krigsfotograf plejede at bo i området, som er blevet kendt som et af Europas største arnesteder for radikaliserede islamister og jihadister.

Et ekstremt ubehageligt og deprimerende kvarter.

Sådan beskriver Teun Voeten det omstridte Molenbeek-kvarter i Bruxelles, som har tiltrukket sig verdens opmærksomhed efter de seneste terrorangreb i den belgiske hovedstad og Paris.

Den belgiske krigsfotograf og antropolog plejede at bo i området, som er blevet kendt som et af Europas største arnesteder for radikaliserede islamister og jihadister.

Terror i Bruxelles

Belgiens hovedstad blev tirsdag 22. marts ramt af terrorangreb i lufthavnen Zaventem og i et metrotog, der befandt sig på stationen Maelbeek nær EU-institutionerne i det centrale Bruxelles. Islamisk Stat hævder at stå bag. Følg dækningen på dr.dk her.

Gå til tema

- Jeg blev aldrig truet, og jeg følte mig aldrig usikker. Men det var bare et ekstremt ubehageligt og deprimerende sted. Jeg følte mig ekskluderet i mit eget kvarter, siger Teun Voeten, der flyttede fra Molenbeek i 2014, efter han havde boet der i ni år:

- Det er et meget tilbageskuende og lukket samfund.

Molenbeek ligger blot et par kilometer fra Bruxelles centrum og fylder små seks kvadratkilometer på bykortet.

Området har i de seneste mange år oplevet en stor tilstrømning af indvandrere fra især Marokko, og over en tredjedel af indbyggerne er muslimer.

Se reportage fra Molenbeek i videoen her.

molenbeek_Drdk

Flere af terroristerne bag de seneste årtiers store terrorangreb rundt om i Europa er enten opvokset eller har boet i området.

Det er et meget tilbageskuende og lukket samfund

Teun Voeten, fotograf

Og i sidste uge blev den belgiskfødte Salah Abdeslam, der var en af hovedmændene bag terrorangreb i Paris i november, anholdt i bydelen.

- Jeg arbejder meget i Mellemøsten, heriblandt Syrien, Irak og Gaza-stribe, hvor jeg møder mange fundamentalister. Når man så kommer tilbage, har man ikke lyst til at se den slags mennesker i ens egen gade, siger Teun Voeten.

Efter angrebet i Paris skrev Teun Voeten et indlæg på webavisen politico.eu om sine oplevelser i kvarteret. Du kan læse det her.