Ekspert: Afgørende dag ved forhandlingsbordet i Genève

Fredag kan blive den sidste dag med fredsforhandlinger om Syrien. Og den bliver afgørende, vurderer mellemøstanalytiker Naser Khader.

En af Assads soldater beskyder oprørere i udkanten af Damaskus. (© Scanpix)

Fredsforhandlingerne om Syrien kan ikke just karakteriseres som fremskredne.

Siden 22. januar har repræsentanter for det syriske regime og oppositionen forsøgt at nærme sig hinanden uden det store held.

Indtil nu er der kun kommet en midlertidig våbenhvile i den belejrede by Homs ud af anstrengelserne. Her er 1.200 syrere blevet evakueret, mens det er lykkedes for FN at brødføde omkring 2.500 mennesker.

Khader: Måske sidste forhandlingsdag

Men fredag kan blive den sidste forhandlingsdag - i hvert fald bliver det en helt afgørende dag i Genève, vurderer mellemøstanalytiker Naser Khader.

- Hvis der ikke sker gennembrud, kan det blive den sidste forhandlingsdag. Lakhdar Brahimi (FNs mægler, red.) vil formentlig komme ud og sige "det er ikke lykkedes, jeg gider ikke 3. eller 4. runde af forhandlingerne", siger han.

FN's særlige Syrien-mægler kæmper for at holde fredsforhandlingerne i gang. (Foto: Salvatore Di Nolfi © Scanpix)

Første runde af fredsforhandlingerne sluttede før 1. februar, mens anden runde begyndte i mandags.

Naser Khader forventer, at forhandlingerne slutter fredag, og at parterne må tilbage til FN's sikkerhedsråd.

- Det er nok det mest sandsynlige. Men jeg tror faktisk, at russerne vil forsøge at presse regimet til gennembrud. Det kan gå begge veje, siger han.

Bolden ligger hos Rusland og Assad

FN-mægleren Lakhdar Brahimi holdt torsdag møde med diplomater fra USA og Rusland i et håb om, at de to stormagter vil begrave deres egne dybe uenigheder i striden om Syrien og påvirke henholdsvis oprørerne og regeringen i Syrien til at gå på kompromis.

Og ifølge Brahimi er regeringerne i Washington og Moskva indstillet på at samarbejde.

Men bolden ligger hovedsageligt hos Rusland og Assad, fordi oppositionen har sagt ja til Brahimis forslag, mener Naser Khader.

- Syrien styres ikke af den delegation, der sidder ved forhandlingsbordet, men af Assad og hans inderkreds derhjemme. Delegationen i Genève kan ikke gøre meget selv. Det kræver russisk pres. Hvis nogen kan overtale Assad, er det russerne, siger han.

Den snart tre år lange borgerkrig i Syrien anslås at have kostet over 136.000 mennesker livet.