Ekspert: Afgørende handikap for USA, at Tyrkiet køber missilforsvar af Rusland

De er egentlig allierede, men tyrkerne har ignoreret USA's protester.

Et foto fra det tyrkiske forsvarsministerium viser, at de første dele af det russiske S-400-system ankom til Tyrkiet i dag. (Foto: TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT © Scanpix)

Tyrkiet ser ingen problemer i at have militært udstyr fra både Rusland og USA på samme tid.

Derfor har tyrkerne været på storindkøb i Rusland, og første sending af et nyt luftforsvarssystem af typen S-400 er i dag ankommet til en luftbase i den tyrkiske hovedstad, Ankara.

Samtidig har Tyrkiet planer om at købe hundrede amerikanske kampfly af typen F35.

Og det anser amerikanerne for et stort problem, siger lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen:

- USA er bange for, at det russiske forsvarssystem vil have radarer, der kan spotte deres nye avancerede F35-fly. Det kan give russerne fordele i en konkret kampsituation.

Det nye S-400 "Triumf" jord-til-luft missilsystem har en rækkevidde på 400 kilometer. Her fotograferet nær Kaliningrad i Rusland i marts 2019. (Foto: Vitaly Nevar © Scanpix)

Afslag, kupforsøg og kurdere

Tyrkiet og USA er Nato-allierede, og amerikanerne havde på forhånd advaret tyrkerne om, at de ikke kan have et russisk missilforsvarssystem og amerikanske kampfly på samme tid.

Når Tyrkiet har siddet protesten overhørig, skyldes det en ophobning af en lang række uenigheder mellem de to lande, siger Peter Viggo Jakobsen:

- USA har ikke villet sælge et tilsvarende forsvarssystem til Tyrkiet. Og efter et kupforsøg mod Tyrkiets præsident for tre år siden, er tyrkernes vrede taget til. De mener ikke, at USA vil udlevere kupforsøgets bagmand. Og endelig er der uenighed om håndteringen af kurdere i Syrien.

F-35-kampfly på Luke Air Force Base i Arizona i USA i december 2017. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Nato kan stadig forsvare sig

USA har truet tyrkerne med at ekskludere Tyrkiet fra F35-kampflyprogrammet og med at indføre sanktioner.

Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, tror dog ikke på, at der vil komme sanktioner.

Og Tyrkiet spiller da også en nøglerolle for USA. Dels fordi Tyrkiet grænser op til Syrien, Irak og Iran. Og dels fordi Tyrkiet har Natos næststørste hær.

Lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen vurderer, at tyrkernes storindkøb i Rusland er skidt for Nato-alliancen.

Men det er ikke det samme, som at Nato ikke vil være i stand til at forsvare Polen og de baltiske lande, hvis der skulle komme en krise der.

- Men det er klart, at det vil være et afgørende handikap for amerikanerne, og derfor er de imod købet, siger han.