Ekspert: Alvorlig sag hvis Rusland krænker svensk territorium

Rusland afviser at have en nødstedt ubåd i den svenske skærgård. Men er det tilfældet, vil det være en voldsom krænkelse.

Et mindre svensk krigsskib ved Stavsnäsbrygga på Nämndöfjärden i Stockholms skærgård under lørdagens ubådsjagt. (Foto: © Pontus Lundahl, Scanpix)

Den kolde krig er for længst ovre. Alligevel er svensk forsvar lige nu i fuld gang med at gennemtrawle den svenske skærgård på jagt efter, hvad der kunne være en beskadiget russisk ubåd.

Selvom Rusland søndag afviser, at de skulle have et skadet fartøj i svensk farvand, så er det en meget alvorlig sag, hvis det alligevel viser sig, at være tilfældet.

Det vurderer Ruslands-ekspert Flemming Splidsboel overfor DR Nyheder. Rusland har nemlig tidligere foretaget øvelser, både i luften og i vandet meget tæt ved den svenske grænse - men de har altid respekteret grænsen.

- Hvis en russisk ubåd er trængt ind i svensk farvand, så er det en meget voldsom episode og meget alvorligt, lyder vurderingen fra Flemming Splidsboe.

Fly fløj tæt på grænsen

Så sent som sidste år kom det russiske flyvevåben i Sveriges søgelys, fordi de helt åbent testede det svenske beredskab tæt på det svenske luftrum. 

De russiske jagerfly er dog altid kun gået lige til grænsen, og det ville være "voldsomt", hvis noget andet var tilfældet nu, siger Splidsboe.

- Det russiske forsvar har de her beredskabsplaner, og der ligger sikkert også en plan i skuffen om, hvordan man angriber Sverige - det er der i sig selv ikke noget usædvanligt i. Men hvis man nu har bevæget sig ind på svensk territorium, så vil det være en meget alvorlig udvikling, siger han.

Øjenvidne, nødsignal og russisk olietanker

Der er flere ting, der lige nu peger mod, at det fartøj, som det svenske forsvar leder efter, kommer fra Rusland.

Sveriges Radiotjeneste har opfanget et nødsignal på russisk fra et sted i Østersøområdet. Samtidig har tilstedeværelsen af en russisk olietanker i internationalt farvand lidt udenfor svensk territorium, fået eksperter til at tro, at fartøjet i skærgården kan være en miniubåd.

https://twitter.com/MNordenman/status/523581909667151872

De russiske miniubåde, som er en relativt ny type fartøj, kan nemlig ikke fungere uden et forsyningsskib. Det vurderes, at olietankeren, som har opholdt sig ud for den svenske skærgård siden den 15. oktober, kan være forsyningsskib til en miniubåd.

Olietankeren forlod området, kort efter svensk presse lørdag begyndte at rapportere om skibets tilstedeværelse.