Ekspert: Arrestordre på Putin styrker Ukraines position i krigen

- Det giver Ukraine mere råderum, siger seniorforsker.

Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj i forbindelse med et møde med den daværende danske udenrigsminister, Jeppe Kofoed, i Kyiv i Ukraine i september. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Arrestordren på Vladimir Putin vil gøre det nemmere for Ukraine at definere deres vej ud af krigen.

Sådan lyder vurderingen fra seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier Flemming Splidsboel.

Andre lande, som gerne vil have Ukraine til at gøre indrømmelser og komme den russiske præsident lidt i møde, får nemlig sværere ved at presse Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, fordi Vladimir Putin nu er eftersøgt for krigsforbrydelser.

- Det giver Ukraine mere råderum i krigen og mulighed for at holde de kritikere væk, som siger, de er nødt til at gøre noget og give sig lidt, siger han.

- Det vil blive nemmere for ukrainere og andre parter at sige, at vi ikke kan arbejde med Putin mere.

Arrestordren blev udstedt i går af Den Internationale Straffedomstol (ICC) og betyder, at den russiske præsident vil blive anholdt og udleveret til domstolen i Haag, hvis han sætter sine ben i et af de 123 lande, der anerkender Den Internationale Straffedomstol.

ICC beskylder den russiske præsident for at have begået krigsforbrydelser i Ukraine. Ifølge ICC er Putin er ansvarlig for, at Rusland systematisk har "flyttet" børn fra de ukrainske regioner Donbas, Mariupol og Kherson til institutioner og hjem i Rusland.

Vanskeligere at samarbejde med Rusland

Ukraines støtter kan altså få vanskeligere ved at påvirke Ukraine i en bestemt retning i krigen, men også for selv potentielt at søge samarbejde med Rusland.

Noget, som USA's præsident Joe Bidens udtalelser om, at ordren er "berettiget", puster yderligere til.

- Det vil blive vanskeligere at samarbejde med Putin, siger seniorforskeren.

Anklagerne mod Vladimir Putin giver dog ikke Ukraine fuldstændig frihed til selv at vælge, hvordan de vil gribe krigen an.

Ruslands præsident Vladimir Putin afviser beskyldningerne mod ham. (Foto: © Mikhail Metzel, Ritzau Scanpix)

Flemming Splidsboel understreger, at selvom Ukraine får et større råderum, får de ikke "360 graders frit råderum", fordi andre lande også har indflydelse på Ukraines muligheder - for eksempel ved at undgå at give dem våben.

Det gør ondt på Putin

I Rusland ser man noget anderledes på arrestordren.

I Kreml bliver beskyldningerne om krigsforbrydelser mødt med afvisning og vrede. Mens flere også trækker på skuldrene over dem, siger Flemming Splidsboel.

Og så er historien både fra politisk side og fra de loyale russiske medier, at arrestordren er et forsøg fra Vesten på at optrappe konflikten.

- Man vil i Rusland bruge det til at styrke deres fortælling om Vesten samt sætte fokus på Putin som det samlende punkt. De vil forsøge at få det bedste ud af det, vurderer seniorforskeren.

Flemming Splidsboel siger, at det alligevel tyder på, at det gør ondt og rammer Putin.

Formelt er der dog ikke meget, der lige nu og her ændrer sig for Vladimir Putin, vurderer seniorforskeren. Putin rejser i forvejen ikke meget og vil formentlig blot fokusere på at rejse til lande, der ikke anerkender ICC.