Tema Nordkoreas missiltrussel

Ekspert: Asiatiske lande ser Trump-administrationen som utilregnelig

Det kan blive særdeles svært at få Kina til at træde i karakter mod Nordkorea, fortæller forsker.

Det er ikke kun forholdet mellem Nordkorea og USA, som er iskoldt i disse måneder.

For også Kina, Japan og Sydkorea mener, at Trumps administration på mange måder er utilregnelig og svær at samarbejde med.

Sådan lyder vurderingen fra Nordkorea-forsker ved Forsvarsakademiet Liselotte Odgaard, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, endnu en gang har opfordret Kina til at træde i karakter over for Nordkorea.

Det kommer efter, at Nordkorea fredag havde endnu en succesfuld testaffyring af et såkaldt interkontinentalt ballistisk missil, der - som navnet antyder - har potentiale til at krydse kontinenter og hermed udgør en trussel mod USA.

- Jeg er meget skuffet over Kina. Vores tidligere uduelige ledere har de seneste år tilladt dem at tjene milliarder af dollars på handel, men alligevel gør de ingen ting for at hjælpe os med Nordkorea, kun snak. Kina kunne nemt løse problemet, skrev Donald Trump dagen efter testaffyringen på sit foretrukne medie Twitter.

Det kan dog tyde på, at Donald Trump får særdeles svært ved at få Nordkorea og Kina til at samarbejde, for lige nu er det meget svært at finde ud af præcis, hvad den amerikanske regerings plan er over for Nordkorea. Det skaber forvirring i Nordkorea og hos dets naboer, fortæller Nordkorea-forsker Liselotte Odgaard.

- Alle ser det som en administration, der er utilregnelig. I hvert fald en administration, der ret hurtigt skifter synspunkt og strategi, siger hun.

Trumps retorik er vendt på en tallerken

Det kan bestemt ikke overraske nogen, at de asiatiske lande har deres klare forbehold over for Trump-administrationen, når man ser på, hvad den har sagt om Nordkorea og dets leder Kim Jong-un, siden de flyttede ind i Det Hvide Hus i januar.

I slutningen af april var der lutter roser, da Donald Trump udtrykte sin beundring over, at Kim Jong-un var i stand til at fastholde magten i det lukkede diktatur.

- Jeg er sikker på, at en masse mennesker prøvede at tage magten fra ham. Om det så var hans onkel eller andre. Så han må være rimelig kløgtig (a smart cookie.red), sagde han.

Alle ser det som en administration, der er utilregnelig Trumps, red). I hvert fald en administration, der ret hurtigt skifter synspunkt og strategi

Liselotte Odgaard, Nordkorea-forsker

Men de rosende ord blev hurtigt erstattet af regulære trusler.

- Det hensynsløse og brutale styre i Nordkorea. Dets atomare og ballistiske missilprogram kræver et beslutsomt svar, sagde Trump under et pressemøde efter et møde med Sydkoreas leder i slutningen af juni.

Og i forbindelse med, at Nordkorea foretog sin seneste testaffyring gik forholdet for alvor for køligt til iskoldt.

- De gentagne provokationer for det onde regime Nordkorea er uacceptable, og USA vil fortsætte med at sikre, at Nordkorea bliver yderligere isoleret økonomisk og diplomatisk i regionen, sagde vicepræsident Mike Pence i går ifølge AP.

Ifølge Liselotte Odgaard har både den hårde retorik og i særdeleshed en militær optrapning for alvor fået situationen til at eskalere den seneste måned.

- Der har været adskillige testaffyringer, og USA fortsætter med at stramme skruen og lægge pres på Nordkorea og Kina, siger hun.

Nordkorea har optaget følgende video fra testaffyringen fredag:

Kina er imod amerikansk missilforsvar

Jeg er sikker på, at en masse mennesker prøvede at tage magten fra ham. Om det så var hans onkel eller andre. Så han må være rimelig kløgtig (a smart cookie.red)

Trump i april om kim jong-un

Kilden til de nuværende stridigheder skal dog ikke kun findes i Trumps retorik. En skelsættende begivenhed var nemlig, at USA i juli sidste år blev enige med Sydkorea om at opsætte et missilforsvar (THAAD), der skulle beskytte mod angreb fra nabolandet mod nord.

Det er dog ikke faldet i god jord hos kineserne, da missilforsvaret også sætter deres kortrækkende missiler ud af kraft, fortæller Nordkorea-ekspert Liselotte Odgaard.

Det hensynsløse og brutale styre i Nordkorea. Dets atomare og ballistiske missilprogram kræver et beslutsomt svar.

Donald trump i juni om kim jong-un

- Det fik Kina til at meddele, at de ikke længere gad USA’s sanktioner. Kina mente, at USA’s virkelige plan var en regimeforandring og ikke udelukkende et forsøg på at stække Nordkoreas atomvåben, siger hun og fortæller, at det værste, der kan ske for Kina, er, at regimet i Nordkorea falder.

Oven på Nordkoreas seneste affyring har USA testet deres missilforsvar og har lagt denne video ud:

Missilskjoldet i Sydkorea kan også være afgørende for, at Kim Jong-un ikke lytter til USA’s advarsler, når han fortsætter udviklingen af langtrækkende missiler, der har potentiale til at ramme USA.

- På den led agerer han (Kim Jong-un, red) fuldstændig rationelt. Han kan se, at det her missilforsvar betyder, at han formentlig ikke kan bruge sine kortrækkende missiler mod Sydkorea. Derfor gør han det mest fornuftige, når han udvikler interkontinentale ballistiske missiler, da USA tydeligvis vil have ham fjernet, siger Liselotte Odgaard.

Der har været adskillige testaffyringer, og USA fortsætter med at stramme skruen og lægge pres på Nordkorea og Kina

liselotte odgaard, forsvarsakademiet

Ifølge Liselotte Odgaard er Kina kilden til at stække Nordkorea. De står nemlig for omkring 90 procent af Nordkoreas økonomiske transaktioner, som de ville kunne annullere med et snuptag.

Problemet er dog blandt andet, at USA står meget stejlt på ikke at give Nordkorea og Kina så meget som en lillefinger i eventuelle forhandlinger.

- Hvis USA vil have en løsning, så har Kina sagt, at de også må give Nordkorea lidt. Deres forslag for omkring en måned siden var, at USA skulle love at holde op med at foretage øvelser nær ved Nordkorea, så de kunne få dem med til forhandlingsbordet. Det afviste USA med det samme, forklarer Liselotte Odgaard.

Fakta: Nordkoreas missiltest i 2017

 • 28. juli: Nordkorea affyrer endnu et interkontinentalt missil, der rammer ned i Det Japanske Hav. Ifølge Nordkorea når missilet en højde på 3.700 kilometer, og det betyder, at det vil kunne ramme USA.
 • 4. juli: Et ballistisk missil bliver affyret og lander i Det Japanske Hav. Det sker på den amerikanske uafhængighedsdag. Nordkorea hævder, at det er et interkontinentalt missil. USA mener, at det er en mellemdistancemissil.
 • 8. juni: Nordkorea affyrer mindst to missiler. De har angiveligt en rækkevidde på 200 kilometer.
 • 29. maj: Nordkorea tester et kortdistancemissil. Det flyver 450 kilometer og lander i Japans havzone.
 • 22. maj: Nordkorea tester et mellemdistancemissil af typen Pukguksong 2. Det flyver næsten 500 kilometer, før det lander i Det Japanske Hav.
 • 14. maj: Et missil flyver over 100 kilometer og lander i Det Japanske Hav. Det sker, fire dage efter at Sydkorea har valgt den liberale Moon Jae-in til ny præsident, og Kina har arrangeret et handelsmøde mellem Asien og Europa.
 • 29. april: Et ballistisk missil testes, da FN holder møde om den anspændte situation omkring Nordkorea.
 • 16. april: Et uidentificeret missil eksploderer i luften umiddelbart efter affyring.
 • 5. april: Nordkorea affyrer et mellemdistancemissil i retning mod Japan. Missilet flyver omkring 60 kilometer, før det lander i havet.
 • 22. marts: Et ballistisk mellemdistancemissil af typen Musudan bliver affyret. Det eksploderer få sekunder senere.
 • 7. marts: Fem ballistiske missiler bliver skudt ud over Det Japanske Hav.
 • 12. februar: Nordkorea tester et missil af typen Pukguksong 2. Det flyver 500 kilometer og lander i havet mellem Nordkorea og Japan. Kilde: Ritzau & Reuters