Ekspert: Assads løfte om flere blodsudgydelser er tilbageslag for fredsproces

I en tale til parlamentet tidligere i dag lovede den syriske præsident at optrappe militært for at eliminere al opstand mod sit styre.

Den syriske præsidents tale til medlemmerne af parlamentet er et tilbageslag for vejen mod en fredsprocess, vurderer mellemøstforsker. (Foto: sana © Scanpix)

Blodsudgydelserne vil ikke ende, før den syriske regering har genvundet kontrollen over alle områder i Syrien.

Så klar var meldingen fra den syriske præsident, Bashar al-Assad, tidligere i dag.

Og den udmelding er noget af et tilbageslag for vejen mod en fredsproces, vurderer mellemøstforsker Sune Haugbølle fra Roskilde Universitet.

- Det er noget af et signal at sende til resten af verden. Der har siden februar været en våbenstilstand, som har bragt forventninger om en snarlig fredsproces. Men den tale, som Assad har holdt i dag, er et opgør med forhåbningen om, at våbenstilstanden kan føre en snarlig fredsproces med sig, lyder det fra Sune Haugbølle, Mellemøstforsker fra Roskilde Universitet.

- Hvis der skal være en fredsproces, skal begge parter indse, at de ikke kan vinde krigen, og det gør Assad op med i denne her tale. Han melder nu ud, at han tror på, at regimet kan vinde yderligere territorie, siger han.

Ifølge Sune Haugbølle stiller dagens udmelding fra syriske Bashar al-Assad desuden FN og USA i en håbløs position.

- FN og USA har ingen plan b. De har sat alt ind på en politisk proces og den eksisterende våbenstilstand, siger han, og understreger samtidig, at præsidentens afvisning af en overgangsregering gør det yderligere problematisk for FN og USA.

- Han sender et klart politisk budskab, når han så kategorisk understreger, at han er gået med til en samlingsregering, men aldrig en overgangsregering med udsigt til et andet styre, hvilket ellers hidtil har ligget i FN-planerne for Syrien.

- Det sagde han ikke for et halvt år siden, siger Sune Haugbølle og konkluderer, at:

- Assad er så meget i offensiven med russisk støtte i ryggen.