Ekspert: Atomaftale det bedste der er sket i meget lang tid

Verden rykker længere væk fra en krig og tættere på fredelige løsninger i Mellemøsten, siger ekspert om den atomaftale med Iran, som begynder næste mandag.

En iransk vagt foran en atomkraftværk i Bushehr i det sydlige Iran. Arkivbillede fra 2010. (Foto: © ABEDIN TAHERKENAREH, Scanpix)

Det er ekstremt positivt, at nogle af verdens største lande er blevet endeligt enig med Iran om en atomaftale for det næste halve år. Det mener Iran-ekspert og lektor Søren Schmidt fra Aalborg Universitet.

- Med alle de dårlige nyheder vi får fra Mellemøsten, så lad os da være glade, når vi får nogle gode nyheder. Det er noget af det bedste, der er sket i meget lang tid. Man kan næsten ikke overvurdere det, siger Søren Schmidt til DR Nyheder.

Det iranske udenrigsministerium såvel som EU's udenrigspolitiske chef fortalte søndag, at aftalen mellem Iran og den såkaldte P5+1-gruppe med USA, Rusland, Kina, Frankrig, Storbritannien og Tyskland begynder den 20. januar.

Dermed er parterne blevet enige om at implementere den rammeaftale, de indgik i Geneve tilbage i november. Den aftale kalder Søren Schmidt for "historisk".

Alle bør være lykkelige

Ifølge aftalen går Iran med til at skrue ned for landets atomprogram til gengæld for, at det internationale samfund letter for de nuværende sanktioner og lover ikke at indføre nye økonomiske sanktioner.

Og Søren Schmidt ser kun positivt på aftalen. Blandt andet fordi et af alternativerne var særdeles blodigt.

- Alle bør være lykkelige over, at vi undgik det alternativ, som var en krig. Vi trænger ikke til endnu en krig i Mellemøsten, siger Søren Schmidt.

Positivt for freden

Samtidig gør det fremtiden for iranerne lysere og øger mulighederne for løsninger på konflikterne i Mellemøsten, hvor Iran spiller en stor rolle.

- Der er jo udsigter til, at den konfliktsituation, der er mellem Iran og Vesten, kan afsluttes. Og det har stor betydning for den iranske befolkning og landets økonomi, siger Søren Schmidt.

- Og det har også stor betydning for resten af Mellemøsten, fordi de her lande, som tidligere har ligget og sloges om Syrien, kan begynde at samarbejde. Og det er stort, når tidligere fjender begynder at samarbejde.

Også lidt til bilejerne

Den amerikanske præsident Barack Obama har sagt, at USA vil lempe "beskedent" på sanktionerne, men også at han er klar til at slå tilbage, hvis Iran ikke overholder deres del af aftalen.

For selv om landene er nået til enighed, så fortsætter forhandlingerne de næste seks måneder om en forlængelse af aftalen. Og det bliver "meget svære" forhandlinger, siger den amerikanske udenrigsminister John Kerry.

Men indtil videre ser det altså godt ud, ifølge Søren Schmidt, som også venter godt nyt for oliepriserne.

- Jeg forventer også, at olieprisen falder. De har en masse olie i Iran, og når de får hjælp med at få den op ad jorden og eksporteret, så falder prisen. Så der er også lidt godt for de danske bilejere, siger Søren Schmidt.