Ekspert: Avancerede russiske atommissiler skal tages alvorligt

Uforudsigelige sprænghoveder er en udfordring, siger lektor på Forsvarskademiet Claus Mathiesen.

Putin fortalte om de nye missiler ved åbningen af en våbenudstilling udenfor Moskva forleden. (Foto: SERGEI KARPUKHIN © Scanpix)

Russiske atommissiler, der kan overvinde de mest teknisk avancerede anti-missil forsvarssystemer, bliver taget i brug i år. Det afslørede den russiske præsident, Vladimir Putin, forleden.

Det er et tiltag, der skal kigges seriøst på i den vestlige verden. Det siger lektor på Forsvarsakademiet Claus Mathiesen.- Det er i hvert fald noget, man bliver nødt til at tage alvorligt i den teknologi, man lægger ind i missilforsvarssystemerne.- Men det er klart, at det er en udfordring, når sprænghovederne ikke længere er så forudsigelige, som de har været, for det har været en forudsætning for, at missilforsvarssystemerne har kunnet fungere, siger Claus Mathiesen til DR Nyheder.Gennembryder alt forsvarIfølge Ruslands præsident Vladimir Putin tages 40 af de nye missiler i brug i år. De har som minimum en rækkevidde på 5500 kilometer, og missilet er så avanceret, at det angiveligt kan gennembryde alle forsvarssystemer.- Det er første gang, vi hører, at der har været opstillet den slags missiler operativt, i hvert fald i større antal. Og om forsvarssystemerne bliver så veludviklede, at de også kan følge de her bevægelige/manøvrebare sprænghoveder, det må tiden vise.- Om det holder trit med virkeligheden, håber jeg aldrig, vi får lejlighed til at besvare, lyder det fra Claus Mathiesen.Modernisering igangNatos generalsekretær, Jens Stoltenberg, kritiserede forleden Putin og sagde, at udviklingen er destabiliserende og farlig.- Denne russiske atomare sabelraslen kan ikke retfærdiggøres. Det er noget, vi vil se på, og det er også en af grundene til, at vi nu øger vore styrkers parathed, sagde Stoltenberg.

Situationen for Ruslands atomarsenal er ifølge Claus Mathiesen, at det har været voldsomt forsømt, og derfor skal man nu til at erstatte de gamle missiler, der er ved at løbe ud for levetid, og derfor har man et meget omfangsrigt moderninseringsprogram kørende.

Facebook
Twitter