Ekspert: Brasilianske kvinder presses ud i kejsersnit

- Lægerne vil gerne holde fri kl. 16, og kejsersnit er udtryk for velstand, siger ekspert. Derfor har Brasilien verdensrekorden i 'unaturlige fødsler'.

I Brasilien er naturlige fødsler næsten forsvundet som fænomen. Halvdelen af alle brasilianske børn fødes nu ved kejsersnit på offentlige hospitaler, og på private klinikker er tallet otte ud af 10. (Foto: Kristian Almblad © DR Nyheder)

I Danmark betragter de fleste en vaginal fødsel som noget naturligt. Men sådan er det langt fra alle steder på kloden.

I Brasilien er naturlige fødsler næsten forsvundet som fænomen de seneste årtier. Halvdelen af alle brasilianske børn fødes nu ved kejsersnit på offentlige hospitaler, og på private klinikker er tallet endnu højere. Her bliver otte ud af 10 børn født ved kejsersnit - en verdensrekord.

Ifølge en brasiliansk fødselslæge, som DR har talt med, skyldes rekorden især brasilianske kvinders frygt for smerter i forbindelse med fødslen, men Anne Line Dalsgaard, der er lektor i antropologi og etnografi ved Aarhus Universitet, og som har foretaget flere års feltarbejde i Brasilien om kvinder og kejsersnit, mener, at årsagen er en helt anden.

- Kvinderne vælger det måske på overfladen, men der er også rigtig mange faktorer, der skubber dem til det valg. Blandt andet læger, der gerne vil holde fri i weekenden og gå hjem kl. 16. Kejsersnit er meget lettere at administrere, siger hun.

Kejsersnit er udtryk for velstand

I Brasilien er der opstået en stor bevægelse mod kejsersnit. Ifølge Anne Line Dalsgaard er det især middelklassen i Brasilien, der ønsker at føde naturligt. Alligevel er der mange kvinder, der ombestemmer sig, når de først kommer ind i systemet.

Her bliver de ramt af en angst, som lægerne er med til at udbrede.

- Blandt de fattige er der mange, der ønsker at føde med kejsersnit - dels fordi de rige gør det, og dels fordi de er mere trygge ved det. De vaginale fødsler kan godt virke ret brutale i det offentlige sygehusvæsen, siger hun.

Et lægedomineret sundhedssystem betyder også, at der er meget stort fokus på kejsersnit frem for naturlige fødsler på de private hospitaler.

- I Brasilien vil man gerne betale sig fra smerten og kunne kontrollere det hele - også tidsmæssigt. Samtidig har det fået stor status, fordi det er et udtryk for velstand at kunne betale for et kejsersnit.

En tung skude at få vendt

Det rekordhøje antal kejsersnit har nu fået brasilianske politikere til at melde sig på banen. Dilma Roussef, Brasiliens præsident, har således iværksat en ny kampagne på udvalgte hospitaler, der skal få de brasilianske kvinder til at vælge en naturlig fødsel.

Det sker blandt andet, fordi kejsersnit er dyre, og fordi man ikke kender alle sundhedsrisici ved kejsersnit, siger Anne Line Dalsgaard.

Hun tvivler dog på, at den brasilianske regering får held med kampagnen:

- Det er en meget tung skude at få vendt, fordi der både er nogle organisatoriske og kulturelle normer, der gør, at denne løsning fungerer bedst for dem.

- I det øjeblik, at det er uvant, at det skal gøre ondt og være besværligt at føde, så bliver det meget svært at få de brasilianske kvinder til at vælge kniven fra, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter