Ekspert: Cameron øjner mindretalsregering

Storbritannien kan være på vej mod en konservativ mindretalsregering efter valget i går.

David Cameron har kurs mod at blive i Downing Street nummer 10. (Foto: TOBY MELVILLE © Scanpix)

Storbritanniens premierminister, David Cameron, står med gode chancer for at fortsætte på posten efter valget til Underhuset i går.

BBC's exitpoll og de resultater, som allerede er tikket ind, peger på, at Camerons parti, Konservative, står til at få omkring 316 pladser i Underhuset.

Lektor i britisk politik ved CBS Ole Helmersen beskriver det billede, som tegner sig af valgresultatet, som "stærkt overraskende".

- I hvert fald i forhold til de meningsmålinger, vi har set igennem lang tid. De har ret konsistent vist en helt tæt løb mellem de to store partier (Konservative og Labour, red.). De sidste meningsmålinger, der kom helt op til valget, viste cirka 34 procent til hver, siger Ole Helmersen.

Ser godt ud for Cameron

Men sådan ser det altså ikke ud til at ende. Labour står til tilbagegang, og partileder Ed Miliband får nu meget svært ved at samle de 323 mandater, som normalt er den magiske grænse i britisk politik.

Så ser det straks bedre ud for Cameron, selvom Konservative næppe får flertal alene. Partiets koalitionspartner, Liberaldemokraterne, står godt nok til et møgvalg, men partiet beholder omkring ti mandater.

Dertil kan David Cameron sandsynligvis lægge otte mandater fra nordirske Democratic Unionist Party (DUP) - et parti, som normalt støtter Konservative i parlamentet i London.

Mindretalsregering

Ole Helmersen vurderer, at Liberaldemokraterne vil tolke partiets elendige valg som prisen for at gå i regering med Konservative. Og derfor må partiet nu kraftigt overveje, om ikke tiden er kommet til at stå uden for regeringen.

- De vil måske snarere fungere som et slags støtteparti for Konservative. De kan også være, at Konservative - hvis de går frem til 316 mandater og dermed faktisk får en voldsom styrkelse af partiet - at de hellere vil lave en mindretalsregering og føre deres egen politik, siger Ole Helmersen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk