Ekspert: Danske udlændingeregler stadig strammere end Sveriges

Selvom svenskerne vil bringe asylreglerne ned til det minimumsniveau, der findes i EU, har Danmark stadig hårdere regler på udlændingeområdet.

Det er en væsentlig svensk stramning - men ikke på niveau med Danmark, siger ekspert. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Svenskerne vil bringe asylreglerne ned til det minimumsniveau, der findes i EU, og selvom der er tale om en væsentlig stramning, har Danmark stadig de hårdeste regler.

Det forklarer postdoc ved Centre for Advanced Migration Studies på Københavns Universitet Martin Lemberg-Pedersen.

For selvom Danmark er med i eksempelvis Dublin-fordningen og Frontex, behøver vi slet ikke rette os efter EU's minimumskrav på grund af vores forbehold.

Et af de nye svenske punkter er tidsbegrænset opholdstilladelse.

- Det lyder drastisk, men ikke i forhold til Danmark. Vi har en række opholdstilladelser, men den mest almindelige er også begrænset til fem år. Der overbyder de os ikke, men skærer bare ned til et fælles minimum, siger Martin Lemberg-Pedersen.

Også på andre områder er Danmark i forvejen hårdest.

- Ifølge modtagelsesdirektivet, må man maks. sidde i modtagelsesfaciliteter i 18 måneder. Med regeringens seneste stramninger i sidste uge fremgik det, at hvis man fra myndighedernes side mener, at presset er stort nok, så er der ikke nogen øvre grænse, siger Martin Lemberg-Pedersen.

- På den måde er der en række steder, hvor de danske regler er endnu strammere, end det svenskerne kan sænke reglerne til, hvis de skal holde sig til minimumskrav, siger han.

Ved familiesammenføringer skal man i Sverige nu mindst være 21 år – i Danmark er det 24 år.

Svenskerne indfører også alderstjek, hvis der er tvivl om personen er over eller under 18 år. Den mulighed har Danmark også allerede.

Facebook
Twitter