Ekspert: Der er også spændinger i Trudeaus mangfoldige Canada

Der er ikke "betingelsesløs accept" af Canadas indvandring, forklarer lektor efter terrorangreb på moské.

Canadas premierminister Justin Trudeau (t.v.) har solgt sig selv og landets som mangfoldigt og villig til at tage imod flygtninge, men omkring halvdelen af befolkningen er bekymrede. (Foto: MARK BLINCH © Scanpix)

For to dage siden tweetede Canadas premierminister, Justin Trudeau, at personer fra de syv overvejende muslimske lande, som USA nu indfører et indrejseforbud mod, vil blive taget imod med åbne arme i Canada.

”Diversitet er vores styrke,” som han forklarede det.

I nat dræbte gerningsmænd så seks muslimer i et angreb under aftenbønnen i en moské i Quebec. Yderligere otte blev såret.

Og Canada er da heller ikke så samlet om de ”åbne arme”, som Justin Trudeau signalerede med sit tweet.

- Næsten halvdelen af befolkningen er meget bekymrede over, at der kommer flere muslimer til Canada, forklarer Michael Böss, lektor i canadiske studier på Aarhus Universitet.

Den muslimske indvandring har da også været til debat flere gange i Canada. F.eks. foreslog lederen af det konservative parti, Stephen Harper, under valgkampen i 2015 at forbyde kvinder at bære niqab under aflæggelsen af statsborgerskabseden.

- Canada er jo mærkeligt nok det land, hvor muslimer føler sig bedst til rette, hvor de har en stærk tilknytningsfølelse til landet og er meget patriotiske, men det er altså også et land, hvor der er spændinger som dem, vi kender fra Europa, forklarer Michael Böss.

Han fremhæver også, at Canada har en særlig screeningsproces i forhold til flygtninge, og at landet er meget selektivt i forhold til, hvem der får lov til at rejse til landet.

- Det siger også noget om, at det ikke er en betingelsesløs accept af stor indvandring – den afhænger af, at der sker en stærk kontrol, forklarer han.

Sagen kort

  • Angrebet på moskeen Centre Islamique de Quebec fandt sted omkring klokken 20 i aftes - lokal tid - under aftenbønnen.

  • De to formodede gerningsmænd er blevet anholdt, men politiet har ikke frigivet nogen oplysninger om de to.

  • Motivet bag angrebet er fortsat ukendt.

  • Ofrene for angrebet er mellem 35 og 70 år gamle.

FacebookTwitter