Ekspert: Det handler ikke om Sydossetien

Georgien bliver gjort til et eksempel på, hvad der sker for de tidligere sovjetrepublikker, hvis de vender ryggen til Rusland. Det mener en svensk Rusland-ekspert.

Georgien og Ruslands kamp om oprørsregionen Sydossetien kan gå hen og udvikle sig til en regulær krig.

Rusland har nægtet at underskrive en våbenhvile, fordi de hævder, at georgierne stadig angriber russiske stillinger. Samtidig er flere russiske tropper på vej med kampvogne og tungt artilleri mod grænsen til Sydossetien.

Undskyldning for angreb

Men krigen handler slet ikke om den lille udbryderrepublik, mener Svante E. Cornell, der er meddirektør for Det Svenske Institut for Sikkerheds- og Udviklingspolitik.

- Dette handler ikke - og har aldrig handlet - om Sydossetien. Landet er blevet brugt af Rusland som en undskyldning for at bruge militær magt mod Georgien, siger han til Reuters.

Putins doktrin

Ifølge Svante E. Cornell er Georgien gjort til et eksempel på omkostningerne ved at vende ryggen til Rusland og vise interesse for at indgå i vestlige alliancer som for eksempel Nato. Men der ligger også nationalisme bag konflikten, vurderer han.

- Det er i bund og grund Putins doktrin: at genskabe russisk kontrol over de tidligere Sovjetrepublikker, uanset hvad republikkerne selv måtte mene. Det er den vigtigste konflikt i Europa siden Balkan-krigene - og det har måske endnu mere vidtrækkende følger, siger Svante E. Cornell.

Han mener, at et stærkt modsvar er det eneste rigtige over for Rusland. Alt andet vil kun stimulere de imperialistiske kræfter.

Kampene vil holde op

Det samme mener Vit Stritecky, der er analytiker ved Institut for Internationale Forhold i Tjekkiets hovedstad, Prag.

- Presset fra det internationale samfund skal være større. Indtil videre er det ikke tilstrækkeligt, siger han.

Til gengæld tror Vit Stritecky ikke på, at kampene får lov at udvikle sig. For begge parter har de samme, langsigtede interesser.

- For Georgien er det ikke at løse konflikten med militær magt. For Rusland er det slet ikke at løse konflikten. Jeg tror, at parterne vil køle ned, sætte sig til forhandlingsbordet og bringe situationen tilbage til den, der herskede før denne konflikt, siger Vit Stritecky.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk