Ekspert: Dybt bekymrende at Trump bryder med præsident-kutyme

Trump ønsker ikke at blive sikkerhedsbriefet på daglig basis. Bekymrende, mener ekspert.

Donald Trump er ifølge sig selv 'for klog' til at modtage daglige sikkerhedsbriefinger fra CIA. (Foto: DREW ANGERER © Scanpix)

- Jeg vil få briefingen, når jeg behøver den. Jeg er en klog person. Jeg behøver ikke at få de samme ord fortalt hver eneste dag i de næste otte år.

I et interview med Fox News i går fortalte den kommende præsident i USA, Donald Trump, at han vil bryde med en kutyme, som har fulgt de seneste mange præsidenter.

Han ønsker nemlig ikke at få en daglig sikkerhedsbriefing fra CIA i Det Hvide Hus. Han pointerer dog, at han vil være klar med det samme, hvis der sker en større ændring i trusselsbilledet mod USA.

Udmeldingen fra Donald Trump er dog alligevel dybt bekymrende, mener Philip Chr. Ulrich, der skriver om amerikansk sikkerhedspolitik på Kongressen.com og har skrevet flere bøger om amerikansk politik.

- Der er altid et eller andet i kog et eller andet sted i verden, som præsidenten risikerer at skulle tage stilling til. Det er en verden, som de amerikanske efterretningstjenester har et indblik i, som vi andre kun kan drømme om, og derfor er de den absolut vigtigste kilde, når Trump skal tage udenrigspolitiske beslutninger, siger han.

Skal have et stort indblik

De daglige sikkerhedsbriefinger har eksisteret i mere end 50 år, og alle præsidenter siden Lyndon B. Johnson er blevet orienteret af CIA mindst fem gange om ugen i Det Hvide Hus.

Donald Trump mener dog, at han kan bruge tiden bedre og lægger briefingerne i hænderne på sin stab.

- Mine fantastiske generaler bliver briefet. Og Mike Pence (kommende vicepræsident, red), som i øvrigt er en af mine meget gode beslutninger, bliver også briefet. Han er fantastisk, sagde Trump under interviewet med Fox News.

Et frontalangreb mod CIA

Det er dog ikke godt nok at lade vicepræsidenten overtage sikkerhedsbriefingerne, mener Philip Chr. Ulrich.

Møderne med CIA bliver nemlig brugt til at orientere den amerikanske præsident om de forskellige udviklinger rundt i verden, så han ikke er på helt bar bund, hvis der sker noget, der potentielt kan være til fare for den globale sikkerhed.

- Hvis han allerede er nogenlunde briefet i sagens kerne, så skal han forholde sig til den nyeste udvikling. I sidste ende er det jo Trump, som skal tage de sværeste beslutninger. Derfor er det vigtigt, at han godt forberedt på, hvad efterretningstjenesten har af efterretninger, siger han.

Donald Trump har været meget aggressiv i sin retorik mod CIA, efter rapporten om at Rusland havde blandet sig i præsidentvalget. Kan det tænkes, at udtalelserne er bevidst valgt for sende et sende et signal til CIA om, at det er ham, der bestemmer?

- Trump er lige nu ude med et frontalangreb mod efterretningsverdenen, så hvor meget han mener og hvor meget, der er 'shock and awe', for at få dem til at makke ret, er meget svært at sige.

- Men jeg må også sige, at det giver stof til eftertanke, at en amerikansk præsident starter ud med at have så dårligt et forhold til sin efterretningstjeneste. Det er nemlig deres vurderinger og efterretninger, som han skal basere mange af sine beslutninger på, siger Philip Chr. Ulrich.

Facebook
Twitter