Ekspert efter farvel til 'mini-Merkel': 'Det er helt uklart, hvor det bærer hen'

Annegret Kramp-Karrenbauers beslutning om at trække sig skaber yderligere usikkerhed i tysk politik.

Annegret Kramp-Karrenbauer (tv) skulle have løftet Angela Merkels tunge arv, men nu kaster hun håndklædet i ringen. (Foto: JOHN MacDougall © Scanpix)

En turbulent tid i tysk politik har fået endnu en gedigen rystetur, da Annegret Kramp-Karrenbauer i går meldte ud, at hun trækker sig som partiformand hos CDU og som kandidat til at efterfølge Angela Merkel som tysk forbundskansler.

57-årige Kramp-Karrenbauer overtog i december 2018 posten som formand for det konservativt-kristendemokratiske regeringsparti efter Angela Merkel.

Udmeldingen kan få stor betydning for tysk politik og hænger sandsynligvis sammen med en manglende evne til at sætte sig igennem, siger Moritz Schramm, lektor i tyske studier ved Syddansk Universitet.

- I bund og grund er hun i længere tid blevet beskyldt for ikke at være en stærk nok leder, og for ikke at træde i karakter i afgørende situationer, siger lektoren.

Han siger, at dette blev helt tydeligt i forbindelse med den seneste tids regeringskrise, der har sit epicenter i den lille delstat Thüringen.

Her har CDU-partifæller - stik mod partilinjen - valgt at samarbejde med det kontroversielle parti Alternative für Deutschland ved udnævnelsen af delstatens ministerpræsident. Det er en beslutning, der har rystet store dele af Tyskland, og som kansler Angela Merkel har fordømt i stærke vendinger.

- Her har Annegret Kramp-Karrenbauer ikke haft autoritet til at sætte sig igennem i forhold til partifællerne i Thüringen, siger Moritz Schramm.

Han beskriver den medfølgende regeringskrise som den sidste dråbe og som noget, der har styrket beskyldningerne om, at hun ikke er stærk nok til at gennemtrumfe partipolitikken.

- Det har nok ført til, at hun trækker sig nu.

Regeringsparti i dyb krise

Annegret Kramp-Karrenbauer blev af mange betragtet som garant for en videreførelse af Angela Merkels politik, og arvtageren fik derfor tilnavnet 'Mini-Merkel'.

Men med gårsdagens beslutning er partiets fremtidige kurs pludselig langt mere åben, siger Moritz Schramm.

- Som udgangspunkt er det en stor krise for CDU, som nu er uden ledelse. Man regner med, at der kommer kamp mellem fløjene, og det er helt uklart, hvor det bærer hen. Så partiet er i dyb krise lige nu, siger han.

- Det betyder, at det opbrud, vi har set i tysk politik, fortsætter yderligere. Der er uro i tysk politik, og der er usikkerhed om, hvem der bliver den næste kansler i Tyskland, siger han.

Partiformands exit betyder, at der er udsigt til, at en række nye kandidater kommer på banen. Her vil de skulle overtage partiledelsen, men det ligger også i kortene, at vedkommende vil være oplagt som kandidat til kanslerposten, siger lektoren.

Merkel forlod formandsposten i slutningen af 2018, men fortsatte som kansler. Fremover bør partiledelse og kanslerkandidaturet være placeret hos den samme person, lød det i dag fra Kramp-Karrenbauer, da hun bekræftede sit forestående exit.

Friedrich Merz kæmpede i slutningen af 2018 mod Annegret Kramp-Karrenbauer om formandsposten i CDU. Nu får han en ny chance. (Foto: HAYOUNG JEON © Scanpix)

Her sagde hun også, at hun ikke mener, at hendes beslutning vil skade stabiliteten i den regerende koalition, hvor konservative CDU arbejder sammen med det bayerske søsterparti CSU og socialdemokraterne i SPD.

Kamp om partiets kurs

Ved et kommende formandsvalg bliver Friedrich Merz en stærk bejler til posten, vurderer Moritz Schramm.

Merz stod over Kramp-Karrenbauer ved det sidste formandsvalg og står for en mere højreorienteret konservativ kurs.

Merz vil forsøge at lukke flanken til højrepopulisterne og forsøge at vinde tabte vælgere tilbage med en mere højreorienteret konservativ kurs, siger lektoren.

- Det er mange i partiet og i samfundet bange for, siger Moritz Schramm.

Armin Laschet er ministerpræsident for Nordrhein-Westfalen, Tysklands mest befolkningsrige delstat. (Foto: Wolfgang Rattay © Scanpix)

Partifæller frygter, at partiet med en sådan manøvre risikerer at tabe midten af tysk politik og bløde stemmer til partier som De Grønne.

- Samtidig er der mulige modkandidater som Armin Laschet, der kan byde ind med en liberal og midtersøgende kurs, som Merkel repræsenterer, siger han.

- Det handler rigtig meget om, hvorvidt CDU skal flytte sig til højre eller rykke sig endnu mere mod midten, siger Moritz Schramm.

Han siger, at opgaven med at finde en ny partiformand kan få interne opgør i partiet til at bryde ud i lys lue.

- Der vil være forskellige kandidater, der repræsenterer de forskellige strømninger, og det kan være, at det ikke bliver særlig flot at se på.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter