Ekspert efter journalistdrab: Brexit har været med til at optrappe volden i Nordirland

I sidste uge blev en 29-årig journalist dræbt. En 57-årig kvinde er nu anholdt efter en terrorparagraf.

En 29-årig journalist blev sidste uge dræbt, da hun rapporterede om voldelige optøjer mellem en militant oprørsgruppe og politiet i den nordirske by Derry. (Foto: PAUL FAITH © Scanpix)

Storbritanniens udtræden af EU sætter Nordirland i en svær situation, hvilket kan have været medvirkende til de seneste voldelige hændelser i landet.

Det vurderer historiker ved Aarhus Universitet og Irland-ekspert Michael Böss, efter den militante gruppe The New IRA nu tager skylden for sidste uges drab på en irsk journalist, der blev ramt af skud under optøjer mellem politi og demonstranter.

Irland, der er delt i to, har nemlig gennemgået årtiers lang og blodig konflikt omkring, hvorvidt den nordlige og sydlige del skal forenes, eller om Nordirland fortsat skal være en del af Storbritannien.

På den ene side står blandt andre de irske republikanere, og på den anden side står unionister og englænderne.

De uenige parter nåede til fred, da man med den såkaldte Langfredagaftale i 1998 indgik et kompromis ved at åbne grænsen mellem Nord- og Sydirland og således indgik en "halv genforening", forklarer Michael Böss.

Men et hårdt brexit kan betyde, at de åbne grænser bliver lukket, og det har genopvækket republikanernes gamle nationalistiske krav om en fuldstændig genforening, fortæller han.

- Den diskussion er nu pludselig aktuel igen. Stemningen omkring brexit har givet de irske nationalister en opfattelse af, at situationen er moden til at lægge et voldeligt pres for at forene Nordirland.

Nationalismen blusser op

The New IRA ser sig selv som en videreførsel af oprørsgruppen Irish Republican Army (IRA), der kæmpede for nordirsk uafhængighed, og som med Langfredagaftalen gik med til at lade sig afvæbne.

- Den åbne grænse betød blandt andet, at man kunne være irsk statsborger, selvom man boede i Nordirland.

Blandt andet derfor har flere nordirer gennem årene accepteret Nordirlands status som en del af Det Forenede Kongerige.

Nordirland er en del af Det Forenede Kongerige sammen med Wales, Skotland og England.
Nordirland er en del af Det Forenede Kongerige sammen med Wales, Skotland og England.

- Men et hårdt brexit vil betyde, at der igen bliver sat grænseposter op mellem Irland og Nordirland. Det vil for mange blive set som et tilbageskridt til tiden før 1997.

Og det er denne udsigt, som har fået den nye militante gruppe til at markere sig med voldelige episoder gennem de seneste uger, mener Michael Böss.

Han tror dog, at gruppen har svækket sin sag, da medlemmer forleden kom til at skyde en ung journalist.

- Den håber på at opnå støtte fra befolkningen, men det er nok snarere det modsatte, der sker nu, siger Michael Böss.

Siden drabet på journalisten har politiet nemlig mødt stor opbakning fra befolkningen i den nordirske by Derry, hvor optøjerne fandt sted, påpeger han.

- Det er ret usædvanligt i det område, hvor der historisk har været modstand mod politiet.

Michael Böss tror heller ikke, at The New IRA udgør en reel trussel mod freden i øjeblikket.

- Min vurdering er, at de overvurderer, hvad de kan opnå med vold. Folk har vænnet sig til den fredelige situation i Nordirland, og kun meget få ønsker at vende tilbage til den konflikt, man havde før 1998.

Han tror dog, at The New IRA bruger brexit som rekrutteringsværktøj blandt unge mennesker, der ikke er gamle nok til at have oplevet konflikten på egen krop.

57-årig kvinde anholdt

Torsdag blev den 29-årige journalist Lyra McKee skudt, da hun rapporterede om igangværende voldelige optøjer mellem uromagere og politiet i den nordirske by Derry.

The New IRA erklærede mandag, at de stod bag drabet, som de kalder et uheld.

- Under vores angreb mod fjenden blev Lyra McKee på tragisk vis dræbt, da hun stod tæt på fjendens styrker.

- IRA vil gerne sende vores oprigtige undskyldning til Lyra McKees pårørende, skriver gruppen i en udtalelse.

Optøjerne i Derry begyndte torsdag aften, da flere hætteklædte uromagere begyndte at kaste flasker og sten mod politiet.

Volden eskalerede senere på aftenen, da der blev kastet molotovcocktails mod flere politibiler.

Undervejs blev den 29-årige journalist ramt af en vildfaren kugle, da medlemmer af New IRA affyrede skud mod politiets urobetjente.

Nordirsk politi har efterfølgende efterforsket McKees død som en "terrorhændelse" og har igangsat en drabsefterforskning.

Politiet har i dag anholdt en 57-årig i kvinde i sagen under terrorlovgivningen.

Lørdag blev to teenagere på henholdsvis 18 og 19 anholdt i sagen, men de blev løsladt dagen efter.

Facebook
Twitter