Ekspert efter ministers kritik af Trump: 'Det kan være spin'

Reagerer Donald Trump ikke på kritikken, ligner det spin fra USA's justitsminister, vurderer Jørn Brøndal.

I et opsigtsvækkende interview kritiserer justitsminister William Barr for første gang præsident Trump. (Foto: ALEXANDER DRAGO © Scanpix)

USA's justitsminister, William Barr, anses normalt som en af præsident Donald Trumps mest loyale støtter.

Derfor har det vakt opsigt, at 69-årige Barr i går ikke lagde skjul på, at det irriterer ham, når Donald Trump kommenterer på igangværende kriminalsager.

- Jeg synes, at det er på tide at stoppe med at tweete om justitsministeriets kriminalsager, lød det fra Barr i et interview med ABC News.

Udtalelserne fra justitsministeren er også kommet bag på professor og leder af Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet, Jørn Brøndal.

Ifølge ham er der to muligheder til, hvorfor Barr kommer med den her kritik netop nu, vurderer han.

- Den pæne udlægning er, at Barr virkelig mener, hvad han siger. At Donald Trump er gået over stregen med sine tweets om strafudmåling i en konkret sag, der omhandler hans gode ven Roger Stone.

- Den anden mulighed er, at Barr i virkeligheden er i gang med at lave spin. Han har allerede presset sine anklagere voldsomt i sagen, selvom de blot fulgte retningslinjerne for strafudmåling, siger Jørn Brøndal.

Her kan du se en del af interviewet, som justitsminister Barr har givet til ABC News.

Roger Stone? Og hvilket Trump-tweet?

Sagen, som justitsministeren og Jørn Brøndal refererer til, handler om præsidentens mangeårige ven og rådgiver, Roger Stone.

Han blev sidste år kendt skyldig i at have løjet over for Kongressen, hindret rettens arbejde og for at have intimideret vidner.

I denne uge kom det frem, at anklagemyndigheden krævede en straf på mellem syv til ni års fængsel til Roger Stone. Dette fik Donald Trump til at reagere på Twitter:

Tidligt tirsdag morgen udsender han et tweet, hvor han kalder det for en "meget urimelig situation" og skriver samtidig, at han "ikke kan tillade denne form for justitsmord".

Kort efter sker der så noget, der hører til sjældenhederne.

Pludselig kommer en kontraordre fra de fire anklageres overordnede - justitsministeriet - der understreger, at Stone fortjener “markant meget mindre” fængselsstraf end det, sagens anklagere, der arbejder for ham, har foreslået.

Den anbefalede straflængde til Roger Stone lyder nu på tre-fire års fængsel. Justitsministeriet hævder samtidig, at beslutningen om at omgøre den strenge anbefaling blev truffet inden Trumps tweets, selvom det først blev offentliggjort efterfølgende.

De fire anklagere trækker sig efterfølgende fra sagen i protest.

  • Roger Stone afventer lige nu sin straf, der er sat til at blive udmålt 20. februar. (Foto: Erik S. Lesser © Scanpix)
  • Netflix-dokumentaren 'Get me Roger Stone' fra 2017 går tæt på den politiske veteran og hans mange år som rådgiver for Donald Trump. (Foto: Erik S. Lesser © Scanpix)
1 / 2

Kritikere mener, det er aftalt spil

Donald Trump har efterfølgende rost sin justitsminister for at have taget hånd om sagen.

Han afviser dog at have været involveret, og at der skulle være tale om politisk pres i en verserende straffesag.

Og derfor bliver det interessant at se, hvordan Donald Trump vil reagere på kritikken fra justitsministeren, siger Jørn Brøndal.

- Kritikerne mener, at William Barr i virkeligheden undsiger Trump med et glimt i øjet og et nik fra præsidenten selv. Hvis Trump ikke går ud og reagerer og sætter Barr på plads, så vil jeg udlægge det som, at kritikerne havde ret i, at Barrs undsigelse var spin.

- Men hvis han rent faktisk kritiserer William Barr, så er det selvfølgelig en helt anden sag, lyder det fra Jørn Brøndal.

I næste uge modtager Roger Stone sin endelige straf.