Ekspert efter skæbneafstemning: Spanien styrer mod tredje parlamentsvalg på blot et år

Efter første tillidsafstemning ser det svært ud for premierminister Mariano Rajoy at skaffe flertal bag sin regering, vurderer forsker i spansk kultur.

Mariano Rajoy fik kun 170 af parlamentets 350 stemmer, men skulle have haft 176. Dermed skal der være en anden afstemning fredag. (Foto: © JUAN MEDINA, Scanpix)

Spanien fastholdes i den politiske kaos-tilstand, landet har været i igennem snart et år, og det, der vil være det tredje parlamentsvalg på et år, ligner efterhånden en realitet.

Det vurderer professor på Københavns Universitet Morten Rievers Heiberg, der har forsket i spansk samfund og historie.

Den fungerende premierminister, Mariano Rajoy, tabte onsdag første tillidsafstemning i parlamentet i Madrid og skal ud i anden afstemning fredag. Men set i lyset af dagens resultatet, kan det se sort ud - også selvom Rajoy ikke skal opnå absolut flertal.

Morten Rievers Heiberg forklarer, at tiden, hvor to partier, de konservative og socialisterne, delte magten imellem sig, er slut.

Ved seneste valg i juni fik Partido Popular flest stemmer, men det er endnu ikke lykkes partiet at få samlet et flertal.

- Der er i dag fire store spillere i spansk politik, og de har ikke lært den parlamentariske kunst at samarbejde, så som det er nu, er der ikke et politisk flertal, siger han og forklarer, at det meget vel kan ende med, at spanierne må til stemmerurnerne til december.

Pedro Sanchez - lederen af det spanske socialistparti PSOE, som ikke mener, at Rajoys er i stand til at lede Spanien. (Foto: © JUAN MEDINA, Scanpix)

De andre partier udover Partido Popular er det socialistiske PSOE med Pedro Sánchez i spidsen, det venstreorienterede Podemos og centrumhøjre-partiet Ciudadanos, som kom i parlamentet ved valget i december.

Socialistpartiet kan sidde med nøglen

Nøglen til den fastlåste politiske situation kan socialistpartiet PSOE meget vel sidde med, lyder den umiddelbare vurdering fra Morten Rievers Heiberg.

-Kongemageren i den politiske situation er socialistpartiet. Men det vil kræve en opblødning, fordi de skal finde sammen med de konservative i en koalition på tværs, som vi for eksempel kender det fra Italien eller Tyskland. Der er stærke kræfter i gang i socialistpartiet for at få det til at ske, siger han.

Ifølge Morten Rievers Heiberg har de to tidligere statsministre José Luis Rodríguez Zapatero og Felipe González Márquez krævet, at socialistpartiet revurderer sin nuværende holdning i forhold til at danne regering.

Spanierne var senest til valg i juni, men siden december har det ikke været muligt at danne en koalition for de fire partier. Og fortsætter den politiske lammelse nogle måneder endnu, kan timingen næsten ikke være værre.

- I år er der ikke blevet vedtaget en eneste lov i parlamentet. Men her i efteråret skal man igennem en økonomisk slankekur, som landet er pålagt af Bruxelles. Der skal foretages nogle finansielle stramninger, som efter nogens opfattelse kræver en funktionsdygtig regering, fordi man skal vedtage nogle alvorlige økonomiske stramninger og strukturelle ændringer, siger Morten Rievers Heiberg.