Ekspert: En presset Putin er farlig for Europa

Putin er presset, tvunget i knæ af Ruslands dårlige økonomi, og en presset Putin er farlig for Europa, vurderer en Ruslands-kender.

Vladimir Putin er presset på flere områder inden sin årlige pressekonference i dag. (Foto: YURI KADOBNOV © Scanpix)

Faldende oliepriser og Vestens sanktioner har ramt Rusland hårdt, og de vil ramme endnu hårdere. Det kan gøre situationen farlig - også for Vesten. Det vurderer Karsten Møller, pensioneret generalmajor og senioranalytiker på DIIS - Dansk Institut for Internationale Studier.

- Putin har ikke ret mange muligheder. Man kan sige, at han har bragt sig selv i den situation, men det kan gå hen og blive en ganske farlig situation for os, siger Karsten Møller forud for den russiske præsident Vladimir Putins årlige pressekonference, der afholdes torsdag kl. 10.

Inden pressekonferencen er Putin presset på flere fronter. Blandt andet på økonomien, hvor en faldende oliepris, nedadgående valutakurs og vestlige sanktioner gør ondt.

- Uklart, hvad Europa vil med sanktioner

Karsten Møller mener, at Europa ikke har gjort sig klart, hvad man vil opnå med sanktionerne mod Rusland. Sanktioner, der blev indført for at straffe Ruslands annektering af Krim-halvøen og støtte til separatister i det østlige Ukraine i år.

- Vil vi have Putin til at ændre adfærd? Det bliver vanskeligt for ham uden på alvorlig vis at tabe ansigt indenrigspolitisk.

- Vil vi have et regimeskifte? Ja, det vil amerikanerne, men det tror jeg ikke, europæerne vil, siger han.

Uløst Ukraine-krise

Udover dårlig økonomi er Putins store udfordringer blandt andet den uløste konflikt i Ukraine og forholdet til Europa og USA.

Men det er ikke i europæernes interesse at få Putin væltet, mener den tidligere generalmajor Karsten Møller.

- Fordi det er en farlig kurs at slå ind på, da vi kan risikere at få noget, der er langt værre, og vi kan risikere, at Rusland havner i et kaos, og det er bestemt ikke i Europas interesse, siger senioranalytikeren.

Udvide Ruslands kontrol

Karsten Møller ser Putin som en leder, der potentielt kan agere aggressivt under pres.

- Det vil sige, hvis han presses tilstrækkeligt og kommer op i en krog, hvor han ikke har mange muligheder for at komme ud igen, så er han typen, der kan finde på at slå igen på et område, hvor vi måske ikke venter det.

- Det kunne for eksempel være at udvide operationerne i Ukraine til at omfatte det, der hedder Novorossija, Det nye Rusland (et område, der inkluderer dele af det østlige og sydlige Ukraine, red.), og prøve at udvide det område, som Rusland har kontrol over. Det er en af de ting jeg frygter, siger Karsten Møller.

Facebook
Twitter