Ekspert: Europæiske børn i fangelejre er attraktive for IS, men de behøver dem ikke

En af Europas førende terroreksperter mener ikke, at danske børn i syriske lejre er afgørende for, om IS kan ramme Danmark

Der sidder mindst to mænd, syv kvinder og 19 danske børn i fangelejrene i Nordøstsyrien. (Foto: © ALI HASHISHO, Scanpix)

Der sidder omkring 40.000 børn i to IS-lejre i det nordøstlige Syrien. De sidder tilbageholdt sammen med forældrene i lejrene, fordi forældrene har tilsluttet sig terrororganisationen Islamisk Stat.

På baggrund af anonyme kilder i Forsvarets Efterretningstjeneste har Ekstra Bladet fortalt, at Islamisk Stat har smuglet 30 børn ud af fangelejrene, hvor der også sidder 19 danske børn.

Kilder oplyser også til Ekstra Bladet, at terrororganisationen planlægger at hente yderligere 350 børn ud af fangelejrene for at træne dem op til at være terrorister.

Den viden har regeringen ikke delt med Folketinget og Udenrigspolitisk Nævn, og derfor skulle tre af regeringens ministre i dag stå skoleret.

Her slog forsvarsminister Trine Bramsen (S) fast, at ingen danske børn er blevet forsøgt kidnappet af Islamisk Stat i Syrien.

Men derudover var der ikke mange oplysninger, der kom på bordet ved dagens fortrolige møde, lyder kritikken fra flere deltagere. Herunder Martin Lidegaard, udenrigsordfører i De Radikale og formand for Udenrigspolitisk Nævn.

- Jeg er ikke spor klogere nu, end jeg var for halvanden time siden, lød det fra formanden, der fandt det 'stærkt utilfredsstillende'.

Ekspert: IS behøver ikke børnene

Magnus Ranstorp, som er forskningschef ved Forsvarshøjskolen i Stockholm, forklarer, at man på baggrund af de informationer, som Ekstra Bladet har lagt frem, ikke ved, om IS forsøger at rekruttere netop danske børn.

- Men det er jo ikke utænkeligt, at de vil prøve på det, siger han og bemærker:

- De behøver jo ikke børnene. De kan kommunikere via Telegram eller lignende tjenester til deres sympatisører i eksempelvis Danmark. Det er jo ikke afgørende for deres muligheder for at gøre noget i Danmark, at de har trænet børn til det, bemærker Magnus Ranstorp.

Vi hører om stigende radikalisering i lejrene. Derfor er det vel også muligt, at der er kvinder i lejrene, som gerne ser, at deres børn kommer ud af lejrene for at blive trænet af Islamisk Stat?

- Jo, det er klart, men vi ved jo ikke, hvilken nationalitet, de har. Men alle fra Europa, som kan få et pas, er jo interessante for IS. Og det kræver derfor også, at børnene har en vis alder. Derfor handler det jo om børn, der er taget derned med deres mødre. Altså børn, der er vokset op et sted i Europa.

Der er masser af eksempler på, at kvinder og børn bliver smuglet ud af Al-Hol-lejren, fortæller Michael S. Lund, DR's mellemøst-korrespondent:

Fra 10 år og opefter

Der sidder mindst to mænd, syv kvinder og 19 danske børn i fangelejrene i Nordøstsyrien.

Af de 19 danske børn er de 10 født i konfliktzonen.

Ifølge Udenrigsministeriet er deres danske indfødsret "ikke fastslået". Børnene er mellem 1 og 14 år gamle.

Magnus Ranstorp vurderer, at IS går efter børn helt ned til 10 års-alderen.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er der to danske børn i lejrene, der er over 10 år gamle.

Hvad er det farligste; at lade dem sidde i lejre, hvor der foregår radikalisering, eller er det at tage dem hjem?

- Hvis man kigger på børnene, kommer det jo an på, hvor gamle de er. Jo ældre, de er, jo mere påvirkede kan de være blevet, tilsvarende sværere bliver det at indordne sig i et normalt samfund. Men det at efterlade dem dernede, kan skabe en motivation til at gøre gengæld mod Danmark. Det kan skabe et stærkt had mod Danmark, siger han og fortsætter:

- I er i Danmark verdensberømt dygtige til at håndtere personer, der udgør en potentiel fare, og få dem tilbage i samfundet. Og det handler jo ikke om uoverskueligt mange personer fra Danmark.

’Pet har lavet deres vurdering, og det er fair nok’

Efterretningstjenesterne herhjemme har flere gange advaret mod, at danske børn i konfliktzoner på sigt kan komme til at udgøre en trussel mod Danmark.

I PET’s Center for Terroranalyses seneste trusselsvurdering lyder det, at små børn ikke udgør en selvstændig trussel, men risikoen for radikalisering stiger med alderen og desto længere, de opholder sig i fangelejrene.

- PET har lavet deres vurdering, og det er jo fair nok. Den stemmer bare ikke overens med regeringens politik, og vi er ikke forpligtet til at indordne os efter, hvad en styrelse måtte mene, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) ved et sammenråd i forrige uge.

Det er heller ikke første gang, at FE advarer mod, at IS forsøger at fjerne folk fra de to lejre.

Af risikovurderingen fra oktober 2020 fremgår det, at der ”sandsynligt, at Islamisk Stat smugler folk ud af lejrene, og der har været en stigende tendens til, at internerede flygter fra lejrene”.

- Vi lytter til vores efterretningstjenester, men vi lader ikke vores politik diktere af vores efterretningstjenester, sagde Nick Hækkerup videre ved samme sammenråd.

Her til eftermiddag blev Udenrigsministeriet sagsøgt af foreningen Repatriate The Children Denmark for ikke at hjemtage fem danske søskendebørn, som ifølge foreningen lever under »livstruende« forhold i Al-Roj. Det oplyser Berlingske.