Ekspert: Forholdet mellem USA og Saudi-Arabien har set bedre tider

Der er rigeligt med knaster i forholdet mellem de to tidligere tætte diplomatiske allierede - nu truer et amerikansk lovforslag forholdet yderligere.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, og Saudi-Arabiens kong Salman. (Foto: © FAISAL AL NASSER, Scanpix)

Irans atomaftale, 11. september og henrettelsen af en shiamuslimsk leder.

Det er blot nogle få af de knaster, der giver dårlig stemning, når den amerikanske præsident Barack Obama i disse dage lægger vejen forbi Saudi-Arabien for at møde kong Salman og deltage i et topmøde med de regionale ledere om fredsprocessen i Syrien og Yemen.

Der er nemlig knas i forholdet mellem de to lande, som traditionelt har været tætte diplomatiske allierede. Det fortæller seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Lars Erslev Andersen.

- Det er først og fremmest atomaftalen med Iran, som Obama og andre har stået for, som Saudi-Arabien er meget, meget utryg ved.

- Det har man virkelig taget ilde op i Saudi-Arabien, fordi man føler sig truet af Iran, og fordi man føler sig tilsidesat som den traditionelle amerikanske allierede, der nu bliver sat til side, fordi USA nærmer sig Iran. Det er den store, store knast i deres forhold.

Amerikansk lovændring skaber spændinger

Samtidig skaber den fornyede amerikanske interesse for saudiernes mulige forbindelse til terrorangrebet i New York den 11. september 2001 spændinger mellem de to lande.

I Kongressen i Washington har både Demokraterne og Republikanerne nemlig åbnet for, at almindelige borgere - pårørende og ofre for 11. september - skal kunne sagsøge den saudiske stat og kongefamilie for deres mulige forbindelse til angrebet.

Den fornyede interesse skyldes blandt andet 28 hemmeligholdte sider i en rapport om terrorangrebet i 2001, som flere nu ønsker offentliggjort.

Rapporten har været hemmeligholdt siden Bush-administrationen besluttede, at oplysningerne i de 28 sider var til fare for den nationale sikkerhed. Indholdet kan også muligvis være sprængfarligt for relationen mellem USA og Saudi-Arabien, vurderer Lars Erslev-Andersen.

- Når lovforslaget får medvind i Kongressen, så kommer den her rapport op igen, for hvad står der egentlig i de 28 sider?

- Kan man finde beviset for, at Saudi-Arabien har været involveret? For så er der virkelig lagt i kakkelovnen i forhold til USA og Saudi-Arabien.

Som modtræk til det foreslåede lovforslag har Saudi-Arabien truet med at sælge amerikanske statsobligationer for over 700 millarder kroner - et træk, der vil ryste USA's økonomi.

Gensidig afhængighed

Men utilfredsheden går begge veje. USA's følelser for Saudi-Arabien er heller ikke i den varme ende.

I januar skabte Saudi-Arabien internationalt røre, da landet henrettede over 40 personer, en af dem var den shiamulismske leder Nimr al-Nimr. Samtidig er landets involvering i Yemen ikke ligefrem noget, der skaber glæde i det amerikanske.

Men selvom der ikke umiddelbart er udsigt til den store forbrødring under Obamas besøg i Saudi-Arabien, så vil begge lande forsøge at slå fast, at de fortsat er allierede. De har nemlig så meget brug for hinanden, at det ikke kan være anderledes, fortæller Lars Erslev Andersen.

- Man må sige, at så lang tid, at det er Obama, der sidder i Det Hvide Hus, så vil forholdet til Saudi-Arabien være køligt.

- Men man er klar på - både i Washington og i Riyadh - at man er meget afhængig af hinanden. Så det, at det er køligt, og at man kritiserer hinanden offentligt, det betyder ikke, at man har tænkt sit at bryde med hinanden, siger Lars Erslev Andersen.