Ekspert forventer ikke mytteri i Venezuela: Militæret er dybt fedtet ind i Maduro

Venezuelas magtfulde militær har klare interesser i at holde præsident Maduro ved magten, siger ekspert.

Det er usandsynligt, at militæret i Venezuela skifter side, mens deres overordnede støtter præsident Maduro, vurderer ekspert . (Foto: Carlos Jasso © Scanpix)

- I vil miste alt.

Sådan lød advarslen i mandags, da USA's præsident Trump advarede Venezuelas militær mod fortsat at støtte landets præsident, Nicolás Maduro.

Men militæret i det kriseramte land støtter fortsat Maduro, lød det i går fra Vladimir Padrino, som er forsvarsminister og leder af landets væbnede styrker.

Og det er dårligt nyt for oppositionsleder Juan Guaidó, selv om det var en forventelig udmelding, siger Carlos Salas Lind, ekstern lektor ved CBS og ekspert i latinamerikansk politik.

- Det bliver ikke nemt, men det har aldrig været nemt at skulle af med sådan et regime, siger han.

Militæret er dybt involveret

Det kommer ikke bag på Carlos Salas Lind, at militæret fortsat støtter præsident Maduro, for det er nemlig viklet ind i hans regime, siger lektoren.

- Det er helt sikkert, at militæret er dybt involveret i mange af de beslutninger, som regeringen træffer. Det er derfor, at militæret bliver nødt til at støtte regeringen, siger han.

Militæret i Venezuela er meget magtfuldt - så magtfuldt, at nogle iagttagere peger på, at det er et militærregime, man har i landet, siger Carlos Salas Lind.

De højtstående officerer har blandt andet økonomiske interesser i at støtte Maduro, som sørger for, at de har en særligt priviligeret status.

- De har et godt liv. De lider ikke under de samme forhold som resten af befolkningen.

Det er derfor forkert at tro, at Maduro er alene om at lede landet, siger han.

- Det er en gruppe mennesker, hvor en del af dem er fra militæret. Og det er ikke hvem som helst fra militæret - det er dem, der har magten over militæret.

- Så på mange måder er det et militærregime, selv om man ikke ser det. Man ser Maduro, men det er militæret, som regerer landet, siger han.

Kræver økonomisk kollaps

Det var Maduros forgænger, Hugo Chavez, der indså nødvendigheden af at gøre militæret til en central del af magtapparatet i landet, påpeger Carlos Salas Lind.

- Det blev tydeligt for ham, at hvis han ikke kontrollerede militæret, så kunne han ikke regere som han gjorde.

Systemet bliver holdt i hævd ved at forfremme loyale generaler og overvåge de kritiske. Så mens der utvivlsomt er militærfolk, som er imod Maduro og landets situation, så er spørgsmålet, om de har mulighed for og lyst til at sætte sig op mod det magtfulde styre.

- Man har udviklet et utroligt overvågningsapparat, siger lektoren. De ved absolut alt.

Det er derfor usandsynligt, at militæret vipper landets præsident af pinden foreløbigt, vurderer lektoren.

En mulighed er dog, at landet bliver ramt af et økonomisk kollaps, så Maduro ikke længere har midler til at regere.

Det er højst sandsynligt det, som USA og dets allierede satser på, selv om regeringen håber på at ride stormen af med penge fra Kina og Rusland, vurderer Carlos Salas Lind.

Men det bliver svært for ham at skaffe midler nok de næste måneder. Derfor kan der godt være dramatiske begivenheder i vente, selv om det virker stille nu, siger han.