Ekspert: Gaza-optrapning er dårlig timing for Netanyahu

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, må rejse tidligt hjem fra USA, men nåede at få en vigtig politisk sejr.

Benjamin Netanyahu rejser hjem fra et besøg hos præsident Trump efter et raketangreb i Israel. (Foto: © Michael Reynolds, Scanpix)

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, afbryder i dag sit statsbesøg i Washington D.C. tre dage før tid, efter en raket fra Gaza tidligt i morges sårede syv mennesker i det centrale Israel.

I eftermiddag begyndte israelsk militær at angribe mål i Gaza, og Netanyahu slog fast, at den israelske gengældelse ville være hård.

Konfliktoptrapningen finder sted blot to uger før parlamentsvalget i Israel, hvor meningsmålingerne peger på et tæt valg for Netanyahu, der samlet set har været premierminister i Israel i næsten 13 år.

Det er dårlig timing for Netanyahu, at konfliktoptrapningen kommer under hans besøg i USA, lyder det fra Jakob Egholm Feldt, professor i i globalhistorie på Roskilde Universitet.

- Rejsen til USA skulle egentlig nok være tænkt som et stærkt rygstød til ham i forhold til valgkampen, siger professoren, der kalder afbrydelsen af besøget et drastisk skridt fra Netanyahus side.

Optrapning kan gå imod Netanyahu

Der er heller ikke grund til at forvente, at Netanyahus varslede gengældelse automatisk gavner ham, siger professoren, der peger på, at både venstre- og højrefløjen i Israel kritiserer ham for ikke at håndtere situationen i Gaza ordentligt.

Og kommer det til israelske dødsfald, kan det hurtigt udvikle sig kritisk for Netanyahu, lyder vurderingen.

- Der er ikke nogen sikkerhed for, at det at vise handlekraft i forhold til Gazastriben overhovedet er en god ting for Netanyahu. Det er en langt mere usikker ting end at vise sig som en international statsmand, siger professoren.

- Det, at han optræder som en stor international statsmand, der kender Trump og har stærke relationer rundt omkring i verden, er et af hans stærkeste kort i Israel, siger Jakob Egholm Feldt, som blandt andet har forsket i israelsk historie.

Israel har aldrig haft en bedre ven end dig, lød det i dag fra en glad Netanyahu. (Foto: © Michael Reynolds, Scanpix)

Fik en sejr med hjem

Men inden afrejsen fik Netanyahu en gave af de større med fra præsident Trump. Den amerikanske præsident underskrev nemlig et dekret, hvor USA anerkender Israels suverænitet over Golanhøjderne.

- Det har været længe undervejs. Det skulle have været gjort for årtier siden, sagde Trump, da han underskrev dekretet, mens Netanyahu betegnede det som "en historisk dag".

Anerkendelsen er "en vaskeægte symbolsk politisk sejr", siger Jakob Egholm Feldt.

Golanhøjderne er et bjergområde i det sydvestlige Syrien, som blev besat af Israel under Seksdageskrigen i 1967 og annekteret i 1981. Men annekteringen er aldrig blevet anerkendt af verdenssamfundet.

Golanhøjderne ligger på grænsen mellem Israel og det sydvestlige Syrien.

Området er strategisk vigtigt, fordi man mange steder kan se ud over store dele af Israel.

Mødt af kritik

Beslutningen fra præsident Trump udgør "et dramatisk skifte" fra USA's side, beretter nyhedsbureauet Reuters.

For tre år siden, mens præsident Obama sad i Det Hvide Hus, stemte USA for en resolution i FN's sikkerhedsråd, der udtrykte dyb bekymring om, at Netanyahu havde erklæret, at Israel aldrig ville opgive Golanhøjderne, hvor omkring 20.000 israelere har slået sig ned, skriver BBC.

Den nye kurs fra præsident Trump vækker i dag ligeledes kritik fra flere lande.

Rusland advarer om "ny bølge" af spændinger i Mellemøsten, mens Syrien kalder anerkendelsen et alvorligt angreb på Syriens suverænitet.

Ifølge Reuters har Tyrkiets udenrigsminister Mevlut Cavusoglu udtalt, at landet vil tage affære mod beslutningen, herunder i FN.