Ekspert: Græsk komet-parti har klare fascistoide tendenser

Det højreekstremistiske parti Gyldent Daggry er gået til valg på at ville smide illegale invandrere ud af landet. Bliv lidt klogere på partiet her.

Ifølge Reuters marcherede Gyldent Daggrys leder efter valget rundt i Athens gader, flankeret af muskuløse mænd. Her skulle Nikolaos Mihaloliakos have råbt ting som "løgnere" og "I må skamme jer over jeres løgne!" til de udenlandske journalister, der fulgte ham rundt. (Foto: Yannis Behrakis © Scanpix)

Det græske parti Gyldent Daggry triumferede ved søndagens valg og fik omkring syv procent af stemmerne - nok til at de får debut i parlamentet med op mod 21 mandater. Men hvem gemmer sig bag det fredfyldte navn, og hvad vil de? DR Nyheder har spurgt Mogens Pelt, lektor på Saxo-instituttet på Københavns universitet og ekspert i græske forhold.

Hvad er Gyldent Daggry for et parti?

- Det er et parti med klart fascistoide tendenser. De er gået til valg på at ville samle alle illegale indvandrere i arbejdslejre, indtil de kan sendes ud af landet. Kigger man i deres partiprogram, er der mange referencer til tidligere fascistiske regimer. De skriver blandt andet om "Det store Grækenland", der bringer tankerne hen på "Den store idé" og et ønske om at inddrage områder fra datidens Osmannerrige. Og så har de en stor kærlighed til symboler, som det også ses på partiets flag, der bærer et gammelt, græsk symbol, der minder om nazisternes hagekors.

Adskiller partiet sig fra tidligere græske højreekstremistiske partier?

- Ja, det er faktisk ganske bemærkelsesværdigt, at de overhovedet har opnået at blive valgt ind i parlamentet, for Grækenland har ikke en tradition for folkelig opbakning til den fascistiske tankegang. De tidligere fascistiske regimer har været indsat af militæret, kongehuset eller eliten - det har altså aldrig været noget, som folket har sagt aktivt ja til - før nu.

Men nu har de så fået syv procent af stemmerne. Hvorfor har de fået denne store opbakning?

- Jeg tror ikke, at alle dem, der har stemt på partiet, køber hele "pakken". Vælgerne har stemt i protest og i afmagt mod de problemer, landet står i. Derudover repræsenterer Gyldent Daggry noget nyt: De er det eneste parti, der har inddraget problemet med den massive illegale indvandring i valgkampen. Det tema har ikke tidligere spillet den store rolle i græsk indenrigspolitik. Ved dette valg, har der været rigtig mange unge førstegangsvælgere, og med den enorme ungdomsarbejdsløshed, har de virkelig noget på spil. Det har sandsynligvis får mange til at stemme på partiet.

Hvilken indflydelse får partiet i parlamentet?

- Deres muligheder for indflydelse i parlamentet er meget begrænset. Jeg ser det som meget usandsynligt, at Gyldent Daggry skulle være interesseret i at samarbejde med Nyt Demokrati og PASOK. Så rent indflydelsesmæssigt kan de ikke bruge deres valgsejr til så meget.

På et pressemøde søndag blev de fremmødte pålagt at rejse sig for Gyldent Daggrys partileder Nikolaos Mihaloliakos, og det forlyder, at han blandt medlemmer bliver hilst med strakt arm. Er det en fremtoning, han vil fortsætte med, når han kommer i parlamentet?

- Ja, det tror jeg bestemt. Det er hans stil, hans varemærke. Så det er ikke noget, han vil forsøge at neddæmpe - tværtimod, så giver det ham en masse reklame og opmærksomhed.

Du kan se klippet fra søndagens pressemøde i klippet her:

Facebook
Twitter