Ekspert: Her er Bidens 3 sejre og 3 nederlag efter 2 år i Det Hvide Hus

Trods politiske resultater går Joe Biden ind i anden halvdel af sin præsidentperiode med lav popularitet og flere udfordringer.

USA's præsident, Joe Biden, ankommer til Californien for at se på skaderne efter en storm. Halvvejs inde i sin præsidentperiode kan Biden præsentere flere sejre, men han har også flere problemer. (Foto: © Leah Millis/Reuters/Ritzau Scanpix)

Det er i dag to år siden, at Joe Biden trådte ind over tærsklen til Det Hvide Hus som USA's 46. præsident.

Men hvad har Joseph Robinette "Joe" Biden fået udrettet i løbet af de 730 dage?

Vi har bedt Anders Agner, chefredaktør på Kongressen.com og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, om at gøre status.

Først de store linjer.

Det er nemlig lykkedes Joe Biden at få en hel del lovgivning igennem. Men resultaterne afspejler sig ikke i hans popularitet, når man spørger vælgerne.

- På den facon er det et lidt splittet indtryk, som Biden efterlader efter to år. Han har leveret en hel del politiske resultater, men nogen populær præsident kan man ikke påstå, at han er, siger Anders Agner.

Han lister her henholdsvis tre sejre og tre nederlag, som Biden kan notere sig halvvejs inde i sin første præsidentperiode.

Sejr: 1.000 milliarder dollars til nye veje og broer

Der arbejdes på en motorvej i St. Louis. Det lykkedes Joe Biden at få en kæmpe lovpakke igennem til renovering af amerikanske veje, broer og dæmninger. (arkivfoto). (Foto: © Jeff Roberson, Associated Press)

Flere præsidenter har tidligere lovet at gøre noget ved USA's efterhånden ramponerede infrastruktur, hvor vejnettet, broer og dæmninger trænger til at blive renoveret.

Men i november kunne Biden sætte sin underskrift på en infrastrukturpakke på 1.000 milliarder dollar - svarende til over 6.500 milliarder danske kroner.

- Han fik lavet en infrastrukturreform, som andre præsidenter før ham, inklusive Trump, har givet udtryk for, at man ville. Så det er en stor ting for Biden, fortæller Anders Agner.

Men alligevel fik det ikke Bidens popularitet til at ryge i vejret, og det kan skyldes, at reformen kun blev omkring halv så stor, som det Biden oprindeligt havde ønsket, fortæller Anders Agner.

- Han er en utrolig dårlig sælger, og det er et centralt problem for ham og en del af grunden til, at hans popularitetstal ikke er bedre. Selvom han udretter mange ting, så slår han nogle gange et større brød op end det, han ender med at bage, siger han.

Sejr: Midtvejsvalget gik bedre end ventet

Joe Biden taler til partifællerne, efter at midtvejsvalget i november gik bedre for Demokraterne, end man havde forventet. (arkivfoto) (Foto: © WILL OLIVER, Ritzau Scanpix)

Normalt plejer en ny præsidents parti at gå tilbage ved det første midtvejsvalg, men her høstede Joe Biden en sejr, fortæller Anders Agner.

- Det lignede, at Demokraterne ville få en på trynen. Det lignede, at de ville tabe flertallet i begge kongreskamre og muligvis også gå tilbage på guvernørposter, og det skete ikke.

- De fik et meget bedre midtvejsvalg, end alting tydede på. De gjorde det godt ved guvernørvalget, de udbyggede flertallet i Senatet, og de tabte godt nok flertallet i Repræsentanternes Hus, men de gjorde det knebent, siger Anders Agner.

Efterspillet, hvor det krævede en lang række afstemninger, før den republikanske politiker Kevin McCarthy kunne blive valgt som formand for Repræsentanternes Hus, udstillede også splittelsen i Det Republikanske Parti.

Sejr: Inflationspakke skal gøre USA grønnere

Forman Nancy Pelosi og andre demokratiske politikere underskrev i august inflationspakken "Inflation Reduction Act", der blandt andet skal styrke USA's grønne omstilling. (arkivfoto). (Foto: © Susan Walsh, Associated Press)

Biden høstede endnu en sejr, da det lykkedes ham at få reformen 'The Inflation Reduction Act' igennem.

Planen, der skal begrænse inflationen i USA, rummer også 2.500 milliarder kroner, der er sat af til klimatiltag og mere grøn energi.

Blandt andet støtter den produktionen af amerikanske elbiler.

- Det er i høj grad også er en grøn aftale. Og det er en stor ting og vigtigt for Biden, fordi de yngre vælgere i USA har en klar forventning om, at han virkelig leverer på presset fra venstrefløjen, hvor Bernie Sanders hele tiden står klar til at hive ham i ærmet og minde ham om den grønne dagsorden, siger Anders Agner.

Men inflationen og de stigende priser udgør stadig en stor udfordring for Joe Biden, siger Kongressen.com-redaktøren.

- Det er et kolossalt problem for ham. Amerikanerne har det med at stemme med deres tegnebøger, og hvis han ikke får styr på inflationen, vil republikanerne bruge det mod ham, siger han.

Nederlag: USA's exit fra Afghanistan

I august 2021 forsøgte amerikanske soldater at få styr på kaos i lufthavnen i Kabul, der blev bestormet af afghanere, der forsøgte at komme ud af landet, mens Taliban nærmede sig byen. Måden, som USA trak sig ud af Afghanistan på, fik utilfredsheden med Joe Biden til at vokse. (arkivfoto). (Foto: © Wakil Kohsar, Ritzau Scanpix)

Det var Bidens holdning, at de amerikanske soldater efter næsten tyve år skulle trække sig ud af Afghanistan, men måden, som det skete på, blev et nederlag for Biden.

Da Taliban i august 2021 nærmede sig hovedstaden, Kabul, smuldrede den vestligt støttede regeringshær på kort tid. USA og andre vestlige lande måtte i alt hast rømme ambassader og efterlade køretøjer og våben, og der opstod kaos i Kabuls lufthavn, da folk forsøgte at komme ud af landet inden Talibans magtovertagelse.

- Man kan sikkert huske billederne fra Kabul, hvordan folk løb ud af startbanen og prøvede at hægte sig på nogle af de fly, der lettede fra lufthavnen. Det var meget dramatisk og noget, der absolut ikke fik USA til at se særligt godt ud, siger Anders Agner.

- Det er helt klart ikke noget, som Biden er særligt glad for at tænke tilbage på i dag, siger han.

Nederlag: Fund af dokumenter svækker angreb på Trump

Fundet af hemmeligt stemplede dokumenter, blandt andet i Joe Biden garage, har taget brodden af Demokraternes angreb på Trump. Også selv om det er forskel på de to sager. (arkivfoto). (Foto: © SHAWN THEW, Ritzau Scanpix)

Sagen af fortrolige dokumenter i Bidens hjem og tidligere kontor tegner lige nu til at blive endnu et nederlag - eller i hvert fald en møgsag - for Biden.

Da han i går var i Californien for at se på skaderne efter en storm, ville journalisterne meget hellere spørge ind til de fundne dokumenter.

- Der er ikke noget, at komme efter, sagde en tydeligt irriteret Biden.

- Jeg svarer gerne på jeres spørgsmål, men ærligt talt så ærgrer det mig, at vi har et alvorligt problem her (stormen. red.), og det amerikanske folk undrer sig, hvorfor I ikke spørger mig om det, sagde han.

Men sagen svækker demokraterne, der selv har angrebet Donald Trump for at tage hemmeligt-stemplede og fortrolige regeringsdokumenter med til sit private hjem i Florida, da han var på vej ud af Det Hvide Hus.

For selvom der er forskel på de to sager, drukner detaljerne i overskrifterne, siger Anders Agner

- Det er et problem for Biden. Så længe det er det, der er historien, så kan han ikke sætte andre dagordener, siger han.

Nederlag: Aldersspøgelset er stadig ikke manet i jorden

Joe Biden er 80 år, og til præsidentvalget i 2024 vil han være næsten 82 år. (arkivfoto). (Foto: © ANDREW CABALLERO-REYNOLDS, Ritzau Scanpix)

Da Joe Biden indtog Det Hvide Hus, var han i en alder af 78 år den ældste person til at indtage embedet.

I dag er han 80 år, og debatten om hans alder er ikke forstummet. Tværtimod vil den tage til op til præsidentvalget i 2024.

- Hans alder er noget, der fylder meget, og som kommer til at fylde endnu mere, siger Anders Agner.

- Vi ved stadig ikke, om han genopstiller eller ej. Men der har været en del målinger, der viser, at et flertal af de demokratiske vælgere ikke ønsker, at han skal søge genvalg, siger han.

valgdagen vil Biden være næsten 82 år. Hvis han genopstiller, vil den republikanske valgmaskine køre i båndsløjfe med klip, hvor Biden virker konfus eller alderssvækket, siger Anders Agner.

- Det er virkeligt et problem for ham. For hvordan beviser man, at man er frisk no, til at være præsident? Det er svært.

- Det er et problem, det stadig ikke for alvor er lykkedes Biden eller hans folk at finde en løsning på. Og jeg ville også stille mig noget tvivlede over for, om det overhovedet vil lykkes, siger Anders Agner.