Ekspert: Ingen grund til ny atompanik

Fund af radioaktivt vand ved atomkraftværket Onagawa bør ikke give anledning til panik, mener ekspert.

Onagawa atomkraftværket. (Foto: Yomiuri Shimbun © Scanpix)

Der er ingen grund til ny atompanik i Japan, efter der er fundet radioaktivt vand på gulvet på atomkraftværket Onagawa efter torsdagens kraftige jordskælv.

Det siger Bent Lauritzen, Afdeling for Strålingsforskning, Risø DTU.

- Der er tale om under fire liter vand. Det er spildt fra brugt brændsel, som ligger i åbne bassiner, hvor vandet er skvulpet over. Så der er tale om lave strålingsniveauer, og der er overhovedet ikke noget at være nervøs for, siger han.

Kølingsanlæg kom hurtigt i gang igen

Kølingsanlægget på Onagawa stoppede kortvarigt efter skælvet, men kom kort efter i gang igen.

Og det er det afgørende, fortæller Bent Lauritzen

- Der har været køling siden værket blev lukket ned den 11. marts, og der har ikke været nogle problemer på værket, fordi kulingen har fungeret siden, siger han.

To ud af tre af værkets energileverandører er i knæ, mens en stadig leverer strøm. Kraftværket har dog stadig en nødgenerator at falde tilbage på.

Meldinger om problemer vakte uro

Meldingerne om problemerne vakte i første omgang en del opsigt og uro, efter verden har set, hvordan situationen har udviklet sig på det katastrofetruede Fukushima atomkraftværk.

For få dage siden lykkedes det myndighederne i Japan at stoppe en læk på værket, der blev slemt beskadiget i det jordskælv, som ramte landet 11. marts.

Jordskælvet, der ramte Japan torsdag, blev målt til 7,4 richter. Indtil videre meldes der om tre dræbte. Efter skælvet forsvandt elektriciteten i et stort område i det nordlige Japan, hvilket tvang tre atomkraftværker til at skifte til nødstrømsforsyning.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk