Ekspert: IOC jubler ikke over vinter-OL i Beijing

Mange af de idealer, som OL bygger på, holder ikke længere, siger direktøren for Idrættens Analyseinstitut.

Kineserne jublede, da de fredag fik vinter-OL i 2022 til hovedstaden Beijing. Men der er ikke den samme glæde blandt IOC-medlemmerne, siger direktøren for Idrættens Analyseinstitut. (Foto: FAZRY ISMAIL © Scanpix)

Det kan godt være, at den kinesiske delegation jublede og hujede, da det i går blev annonceret, at Beijing skal afvikle vinter-OL i 2022.

Men det bliver svært at finde den samme begejstring blandt medlemmerne af Den Internationale Olympiske Komité (IOC), som valgte den kinesiske hovedstad frem for Almaty i Kasakhstan.

Valget er nemlig i direkte strid med mange af de grundidealer, som IOC slår sig stort op på, siger direktør Henrik Brandt fra Idrættens Analyseinstitut, der er en offentlig selvejende institution med fokus på idrætspolitik.

- IOC vil gerne have OL til at fremstå som noget, der kan skabe en bedre verden, når det kommer til økonomi, miljø og idrætsdeltagelse. Men Beijing ligger 180 kilometer fra det nærmeste skisportsted, hvor der ikke engang er garanti for sne, og derfor skal de lave kunstsne, hvilket ikke er godt i forhold til miljøet, siger Henrik Brandt.

Upopulært i Vesten

Flere europæiske byer – heriblandt den norske hovedstad, Oslo, samt Krakow i Polen - var ellers til at begynde med i kapløbet om at få værtskabet.

De valgte dog at trække deres ansøgninger, efter den hjemlige opbakning til projektet begyndte at smuldre.

Ifølge Henrik Brandt har megaevents som OL i de seneste år fået et dårligt image i mange demokratiske lande. De kan nemlig gå hen og blive en yderst dyr fornøjelse for værtslandene, fordi der ofte skal bygges nye faciliteter til konkurrencerne.

Derudover har forskning vist, at store sports- og kulturarrangementer stort set ikke kan ses på den lokaløkonomiske bundlinje.

Skal vinde hjerter tilbage

Henrik Brandt understreger samtidig, at hverken Kina eller Kasakhstan ligger i top, når det handler om at sikre eksempelvis menneskerettigheder og pressefrihed.

- Derfor holder mange af de grundlæggende påstande, som OL hviler på, ikke. Derfor var det heller ikke med stor begejstring, at Beijing blev valgt, siger han og fortsætter:

- Det var da heller ikke noget ønskescenarium, at der ikke var demokratiske lande med i feltet. IOC valgte så Beijing, da det er det sikre land. De har tidligere stået for sommer-OL.

Han peger samtidig på, at det heller ikke er populært i IOC, at olympiaden nu for tredje gang i træk skal afholdes i Asien. Om tre år bliver vinterolympiaden nemlig afviklet i den sydkoreanske by Pyeongchang. I 2020 er det så Tokyo i Japan, der skal står for sommer-OL, og to år efter rykker vinter-OL til Beijing.

- IOC har en udfordring i at vinde hjerterne tilbage i vores del af verden, siger direktøren for Idrættens Analyseinstitut.

Facebook
Twitter