Tema Krigen i Syrien

Ekspert: Iran og Saudi-Arabiens konflikt kan eskalere

Iran og Saudi-Arabien er på kollisionskurs. Hård retorik og symbolske handlinger kan blive et reelt problem.

Det er Saudi-Arabiens henrettelse af den prominente shiamuslimske leder Nimr al-Nimr, der har gjort forholdet mellem Saudi-Arabien og Iran anstrengt. (Foto: REHAN KHAN © Scanpix)

Lige nu kæmper shiamuslimske Iran og sunnimuslimske Saudi-Arabien med hinanden mest via symbolske tiltag, men konflikten kan vokse, vurderer ekspert.

Lørdag henrettede Saudi-Arabien en shiitisk religiøs leder, og natten til søndag blev den saudiske ambassade i Teheran brændt af.

Efterfølgende har Irans religiøse leder ayatollah Khamenei lovet, at "guds straf" vil ramme Saudi-Arabiens politikere.

- Henrettelserne bliver set som en direkte provokation af Iran og shiamuslimer. Det var en ikkevoldelig shiitisk oppositionsfigur, der blev henrettet, siger adjunkt ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, Rasmus Christian Elling.

- Iran er den shiamuslimske verdens leder, og undertrykte shiitiske samfund regionen over ser til Iran for beskyttelse. De forventer en hård reaktion på henrettelserne.

Modsat er Saudi-Arabien det mest betydningsfulde sunnimuslimske land i regionen, og samtidig Vestens allierede.

De to lande har længe været rivaler og står på hver sin side i konflikter i regionen.

Med søndagens skarpe retorik kunne det se ud, som om de to lande er kommet et skridt nærmere en egentlig konflikt.

- Det er drønsvært at dechifrere, hvor meget der bare er retorik og symbolpolitik. Men hvis den ene part er desperat, så begynder det at kunne få reelle konsekvenser, siger Rasmus Christian Elling.

/ritzau/