Ekspert: Korruption i Rusland er altødelæggende

Korruptionen svækker tilliden til staten og ødelægger økonomien, vurderer seniorforsker.

Russere, som er imod det politiske system, var i går på gaden i 99 byer i Rusland for at vise deres utilfredshed. Mindst 900 personer blev anholdt i Moskva (Foto: Olga Maltseva/Scanpix og DIIS)

Læg en pengeseddel sammen med kørekortet, når du bliver stoppet af politiet, så får du lov til at køre videre.

Sådan fungerer den daglige korruption i bedste velgående i Rusland, fortæller Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Og denne kreative form for betaling findes ikke kun på vejene. Ifølge Flemming Splidsboel Hansen er det russiske samfund gennemsyret af korruption på alle niveauer – både på det daglige, lokale og det politiske.

- Alt tyder på, at der er en altopslugende korruption i det politiske system, lyder det fra Rusland-eksperten.

Et eksempel kan være, at når der skal anlægges en ny vej, så sørger politikerne for, at der bliver betalt en for høj pris til entreprenøren, som så sender de overskydende penge tilbage i lommen på politikerne.

Politikerne gør også hinanden vennetjenester og trækker i tråde, så de blandt andet kan købe firmaer for meget mindre, end de er værd.

- Det er udemokratisk og nepotistisk. De udnytter de muligheder, de har for at berige sig selv, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Og det er netop den type for korruption, som tusindvis af russere i går demonstrerede imod i 99 byer i Rusland.

Deres utilfredshed var især rettet mod præsident Vladimir Putin, og mindst 900 personer blev anholdt alene i Moskva. Heriblandt var oppositionslederen Alexei Navalny.

Dårlig økonomi og svækket tillid

Ifølge seniorforskeren er korruptionen et stort problem, da den ødelægger landets økonomi. Politikerne vælger nemlig ikke de løsninger, der er de mest optimale, men dem der kan give dem penge på lommen.

Derudover er korruptionen skyld i, at den russiske befolkning ikke længere stoler på systemet, og på at staten og politikerne gør det, de skal.

- De kan ikke stole på, at fødevaremyndighederne har tjekket, at kølediskene fungerer, eller at brandvæsenet har tjekket nødudgangene på diskotekerne. De får penge for at godkende dem og kommer derfor slet ikke forbi, siger Flemming Splidsboel Hansen fra Dansk Institut for Internationale Studier.

Ifølge eksperten kan det være svært at vende situationen i Rusland.

- Der har altid været korruption i Rusland, og det er svært at få fat på, hvis ikke nogen går forrest og viser vej, og det er der ikke i Rusland. Politikerne ligger i samme spor, forklarer Flemming Splidsboel Hansen.

Korruption i Rusland

  • Den internationale organisation Transparency International, som oplyser om og bekæmper korruption, har placeret 176 lande på en liste. De lande, der ligger øverst, er de mindst korrupte.

  • Rusland ligger som nummer 131 på organisationens liste sammen med blandt andet Iran og Nepal.

  • Derudover har Rusland fået en "score" på 29 på en skala fra et til 100, hvor nul er meget korrupt og 100 er slet ikke korrupt. Det globale gennemsnit ligger på 43.

  • Danmark er det mindst korrupte land, mens Somalia er det mest korrupte.