Ekspert: Löfven havde intet andet valg

Statsminister Stefan Löfven var nødt til at udskrive valg. Men valget vil ikke betyde noget, medmindre de etablerede partier begynder at tænke nyt, mener en ekspert i svensk politik.

Stefan Löfven var presset op i et hjørne og mere eller mindre tvunget til at udskrive valg, mener ekspert. (© Scanpix)

Svenskerne skal til valg 22. marts næste år.

Det står klart efter statsminister Stefan Löfven onsdag eftermiddag udskrev valg, efter den svenske regerings udkast til en kommende finanslov blev nedstemt af den borgerlige blok.

Den socialdemokratiske leder var trængt op i en krog og kunne ikke gøre andet, forklarer den Lars Hovbakke Sørensen, der er ekspert i nordiske forhold og ekstern lektor på Københavns Universitet.

- Stefan Löfven var i en vanskelig situation. Han havde et blåt flertal imod sig, og den blå blok ønskede ikke at samarbejde. Derfor havde han ikke andet valg end at udskrive valg, siger Lars Hovbakke Sørensen til DR Nyheder.

Den afgående regering, bestående af Socialdemokraterne og Miljøpartiet, bliver den kortest siddende siden 1936. Samtidig bliver det første gang siden 1958, at svenskerne skal til ekstraordinært valg, som et nyvalg kaldes i Sverige.

Fastlåst situation

Det er dog meget usikkert, hvorvidt en ny tur til stemmeurnerne overhovedet vil ændre noget i svensk politik, mener den danske Sverige-kender.

- Meningsmålingerne viser, at de to blokke står til at få samme antal stemmer. Det samme gælder for Sverigedemokraterne, som måske endda kan gå en smule frem. Dermed vil Sverigedemokraterne fortsat være tungen på vægtskålen efter et valg, og ingen af blokkene kan dermed få deres politik igennem, mener Lars Hovbakke Sørensen.

Han mener derfor, at blå blok, også kaldet Alliansen, med det tidligere regeringsparti Moderaterne i spidsen må begynde at overveje at forhandle med enten Social- eller Sverigedemokraterne.

- Det eneste, der kan løse den fastlåste politiske situation, er, hvis de blå partier vil samarbejde med andre partier. Det letteste vil i den forbindelse være at samarbejde med et indvandrefjendsk parti, som man har set det i andre lande blandt andet Danmark og Norge, siger Hovbakke Sørensen.

Før det seneste valg i september afviste alle de gamle, etablerede partier i Sverige at samarbejde med Sverigedemokraterne. Derfor måtte den borgerlige blok også afgive magten til de rød-grønne, selvom de kunne samle et flertal med det højreorienterede parti.

Må åbne op

Den danske Sverige-kender forudser, at Socialdemokraterne vil fortsætte med at afvise det upopulære parti, mens blå blok måske kan komme på andre tanker.

- De (borgerlige partier red.) kan i en kommende valgkamp åbne for Sverigedemokraterne og dermed genvinde magten. Det er de nødt til at overveje, for vælgerne ser ikke ud til at ville ændre mening, påpeger Lars Hovbakke Sørensen.

Af formelle grunde kan statsminister Stefan Löfven først udskrive valg den 29. december. Det seneste valg blev holdt 14. september.

Facebook
Twitter