Ekspert: Massivt indisk smitteudbrud kan få konsekvenser for resten af verden

Den store smitte i Indien kan blandt andet ramme en række landes vaccineudrulning og giver risiko for nye mutationer.

Det store smitteudbrud i Indien har lagt mange af landets hospitaler ned. (Foto: - © Scanpix)

- Vi havde en god fornemmelse, efter vi håndterede den første bølge succesfuldt. Men den her storm har rystet nationen.

Sådan lyder det fra Indiens premierminister, Narendra Modi, i en radiotale ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Smitten er steget voldsomt på kort tid i Indien. (© Ourworldindata.org)

De seneste fire dage i træk har Indien dagligt registeret over 300.000 nye smittetilfælde, og eksperter peger på, at det reelle tal er betydeligt højere og har udsigt til at stige yderligere.

Mange patienter bliver afvist på hospitaler, som mangler sengepladser og ilt til den store tilstrømning af coronasyge i alle aldre. Derfor dør utallige patienter på gaden foran hospitalerne i disse dage.

Sky News' optagelser viser kaotiske scener på Guru Teg Bahadur hospitalet i den indiske hovedstad, New Delhi:

Konsekvenser kan brede sig

Situationen i Indien fremkalder først og fremmest menneskelige og humanitære bekymringer, men samtidig kan udbruddet få både regionale og globale konsekvenser, siger Flemming Konradsen, som er professor i global sundhed på Københavns Universitet.

- Der er nogle indirekte konsekvenser i den forstand, at Indien nu begrænser eksporten af vacciner og nogle medicinske produkter, siger han med henvisning til indiske regerings beslutning om at tilbageholde næsten alle de 2,4 millioner vaccinedoser, der dagligt bliver produceret af firmaet Serum Institute of India.

- Det kommer selvfølgelig til at ramme Covax-initiativet (der skal sikre coronavacciner til 92 lav- og mellemindkomstlande red.) og en række lande, som simpelthen er afhængige af forsyningerne af blandt andet vacciner fra Indien, siger han.

Det kommer særligt til at gå ud over en række nabolande, samt lande i Afrika og Latinamerika, men muligvis også Storbritannien, der får produceret AstraZeneca i landet, siger Flemming Konradsen.

Den indiske beslutning vil særligt ramme Afrika, beretter New York Times. For her er de fleste lande afhængige af indiske vacciner. Derfor kan det føre til, at Afrikas langsomme vaccineudrulning går helt i stå. (Foto: Yasuyoshi CHIBA © Scanpix)

Allerede før den indiske beslutning var Afrika det kontinent, hvor udrulningen gik sløvest, skriver New York Times. Kontinentet med 1,3 milliarder indbyggere havde nemlig kun vaccineret omkring 15 millioner mennesker.

Det amerikanske medie peger på, at 70 lande modtog vacciner fra Indien, forud for beslutningen om at begrænse eksporten.

Derudover er også en risiko for, at en større nedlukning den indiske økonomi kan ramme forsyningskæderne rundt omkring i regionen og verden på en lang række områder.

Frygt for mutationer

De mange nye smittetilfælde giver også anledning til bekymring for, hvilke nye coronavarianter der opstår.

Hver gang virus kopierer sig selv, så er der nemlig en mulighed for, at der opstår mutationer, forklarer Flemming Konradsen.

- Langt de fleste vil være uskadelige, men nogle få kan blive dominerende og have nogle egenskaber, der gør, at de smitter mere eller rammer bredere i befolkningen, giver sværere sygdom eller er varianter, der gør, at de vacciner, vi benytter, i mindre grad er beskyttende mod covid-19, siger han.

Indiens officielle dødstal er i skrivende stund lidt over 192.000. Det reelle tal menes dog at være betydeligt højere:

Den seneste tid er der kommet fokus på særlige indiske coronamutationer. Også uden for Indien, hvor flere lande - herunder Danmark - har registreret en coronavariant med to mutationer, der vinder stærkt frem i Indien.

Men der vides ikke meget om dem på nuværende tidspunkt, siger Flemming Konradsen.

- Vi ved ikke frygtelig meget om dem. Vi ved, at nogle af dem indeholder mutationer, vi allerede kender fra Brasilien og Sydafrika og andre steder, som med al sandsynlighed gør dem mere smitsomme, siger han.

- Men vi ved ikke, om det også betyder, at det øger risikoen for indlæggelse for enkeltpersoner, eller hvordan det forholder sig i forhold til de vacciner, vi benytter, siger han.

- Men der er ingen tvivl om, at hvis pandemien ikke er under kontrol i sådan en stor befolkning, så er der risiko for, at der udvikles såkaldte 'varianter af bekymring'.

Den seneste tid har givet anledning til hjerteskærende scener ved de indiske hospitaler:

Risiko for stor humanitær krise

Mens Indien flere dage i træk har sat triste verdensrekorder, så er der frygt for, at den knusende anden smittebølge endnu ikke er toppet, siger Flemming Konradsen, som har været i kontakt med flere af sine indiske kollegaer.

Mohan Sharma fortæller Sky News, at hans far dagen forinden går døde i hospitalskøen foran Guru Teg Bahadur hospitalet. Nu frygter han, at den samme skæbne venter hans bedstefar (© Sky News)

- De frygter selvfølgelig, at det fortsætter, og tallene stiger, siger professoren, der peger på, at beregninger tyder på, at udbruddet først topper i midten af maj.

Samtidig er man bekymret for konsekvenserne af, at de indiske megabyer lukker ned i et forsøg på at bremse den store smittespredning. Flemming Konradsen kan godt forstå ideen med nedlukningerne, men de kan have voldsomme konsekvenser, påpeger han.

- Uheldigvis betyder det, at mange af de folk, der arbejder i byerne, er nødt til at tage hjem til de landområder, de kommer fra, og sandsynligvis vil tage smitten med sig til steder, hvor sundhedssystemet er endnu ringere klædt på til at håndtere, hvad de frygter bliver en meget stor humanitær krise, siger han.

  • Den seneste tid er utallige migrantarbejdere vendt tilbage til deres hjemegne forud for nedlukninger i de store indiske byer. (Foto: Adnan Abidi © Scanpix)
  • Det giver frygt for, at de tager smitten med tilbage til landområderne, hvor størstedelen af befolkningen bor. (Foto: Mohammad Ponir Hossain © Scanpix)
1 / 2

Religiøse- og sænkede parader

Indien kunne længe bryste sig af lave smittetal, og i starten af marts lød meldingen fra sundhedsministeren, Harsh Vardhan, at landet befandt sig i pandemiens "afsluttende fase".

Men i de seneste uger har en knusende anden bølge altså skyllet ind over landet med knap 1,3 milliarder indbyggere.

Flemming Konradsens indiske kollegaer peger på flere årsager til, at det gik galt. Herunder overmod.

- Man troede simpelthen, at den var hjemme. Man festede, fordi man fra september - på næsten mirakuløs vis - over fem måneder så et konstant fald, siger Flemming Konradsen, der peger på, at flokimmunitet var en af teorierne bag den umiddelbare succes.

Derfor blev der sat gang i en genåbning af den svækkede økonomi uden betydelige restriktioner. Samtidig tillod man religiøse begivenheder med millioner af deltagere såvel som store politiske kampagner i fem delstater, påpeger Flemming Konradsen.

Millioner af pilgrimme valfartede tidligere på måneden til det nordlige Indien i anledning af den religiøse højtid Kumbh Mela (Foto: ANUSHREE FADNAVIS © Scanpix)

- Og så har man desværre ikke brugt de fem måneder på at øge beredskabet, testningskapaciteten, intensivkapaciteten, vaccineudrulningen og så videre. Man gjorde ikke, hvad der skulle til.

Dermed var der lagt op til en giftig cocktail, hvor sundhedsvæsnet ikke var klar, mens restriktioner blev lagt på hylden, og befolkningen havde indtryk af, at pandemien var ovre.

Derudover har Indien en kæmpe ung befolkning, der har båret sygdommen uden at udvise symptomer, hvorefter den har bredt sig til ældre og andre udsatte dele af befolkningen, der er langt mere udsatte, siger Flemming Konradsen.