Ekspert: Merkels tillid til Obama er væk

Den tyske forbundskansler tager USA’s angivelige overvågning af hendes telefon alvorligt og personligt. Og Mortiz Schramm, lektor i tysk på Syddansk Universitet, forudser, at det bliver svært for Angela Merkel at arbejde godt sammen med præsident Obama i fremtiden.

(Foto: Fabrizio Bensch © Scanpix)

Den tyske forbundskansler Angela Merkel tordner mod Barack Obama og det Hvide Hus, efter at tyske efterretninger tyder på, at hendes telefon er blevet aflyttet.

Og det er ifølge tyskekspert, Moritz Schramm, der er lektor i tysk på Syddansk Universitet, en ganske alvorlig sag, som Angela Merkel tager personligt.

- Det er en meget stærk reaktion, vi ser fra Angela Merkel. Hun går lige akkurat til grænsen af, hvad man kan tillade sig diplomatisk, siger han til DR's radioprogram P1 Morgen.

Kritik fra medier og opposition

I forsommeren var der også sure miner i Tyskland, fordi det dengang kom frem, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA aflyttede tyske borgere. Men her forholdt Angela Merkel sig forholdsvis roligt til stor frustration for især den tyske opposition.

Og det bider hende lidt bagi denne gang, siger Moritz Schramm til P1 Morgen.

- Oppositionspartiet die Grüne anklager hende for kun at tage det her alvorligt nu, fordi det handler om hendes egen private telefon. De kalder hende naiv, fordi hun i løbet af sommeren, hvor det var en stor historie i Tyskland, forsvarede Obama og USA, siger han.

Det skal dog også siges, at der er massiv opbakning til Angela Merkel, fordi hun netop bruger så skarp en tone overfor det Hvide Hus lige nu.

Merkel tager det personligt

Netop det forhold, at det er Angela Merkel selv, der ifølge tyske efterretninger altså er blevet aflyttet af amerikanske efterretningsvirksomheder, slår skår i tilliden fra Tyskland til USA. Og hvor USA ifølge DR's korrespondent i Washington, Erkan Özden, havde håbet at ligge sagen bag sig, falder der formentlig brænde ned i lyset af de seneste oplysninger, siger Moritz Schramm, lektor i tysk på Syddansk Universitet, til P1 Morgen.

- Man skal huske, at Angela Merkel er født og opvokset i DDR – hun kan ikke lide det her. Hun tager det personligt, og hun anser det som meget alvorligt. Hendes retorik bliver ved med at være hård, og oppositionen vil kræve, at det ikke bare er denne sag, der bliver kulegravet fra amerikansk side, det skal også kulegraves, hvorfor de spionerer tyske borgere, siger han.

Det forhold at Angela Merkel føler sig ramt personligt kan gøre det vanskeligt for Tyskland at fortsætte et tillidsfuldt samarbejde med Obama og USA.

Konsekvenser for EU og USA's samarbejde

Det er kun få dage siden, at det kom frem, at også franske borgere er blevet aflyttet af NSA. Og det kan ifølge Moritz Schramm være med til, at Europa samler sig mere mod USA netop på det her punkt. For statslederne fra USA's store allierede i Europa som Frankrig og Tyskland vil ikke finde sig i det her.

Det er dog begrænset, hvad de reelt kan gøre politisk, slår Moritz Schramm fast i P1 Morgen.

- Det er svært at sige, hvad der kan komme til at ske rent politisk. De er professionelle, og de vil arbejde sammen, selv om det tillidsfulde forhold er ødelagt. Samtidig kan man sige, at Europa kan vokse tættere sammen, for vi ser jo også de her historier i Frankrig, siger Moritz Schramm.

Historien om Angela Merkel kom i går, som også var dagen, hvor regeringsforhandlingerne mellem Angela Merkels parti CDU gik ind i regeringsforhandlingerne med socialdemokraterne fra SPD.

Facebook
Twitter