Ekspert: Mistede Irak-dokumenter er skidt for demokratiet

Det er problematisk for demokratiet, at centrale dokumenter og en elektronisk database med vigtige oplysninger om fangehåndteringen er forsvundet, mener ekspert.

ARKIVFOTO 2005 af Danske soldater patruljerer i Irak. Ifølge internationale konventioner var og er Danmark ansvarlig for, hvad der er sket med de over 300 irakere. Forsvaret kender kun skæbnen for 76 af de udleverede fanger. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

- Det er en del af god forvaltningsskik, at vi kan få indsigt i, hvad administrationen laver. Derfor er det et demokratisk problem, hvis dokumenter bliver slettet eller bliver væk, siger Birgitte Poulsen, lektor i offentlig forvaltning ved Roskilde Universitet.

Ifølge internationale konventioner er Danmark ansvarlig for, hvad der er sket med flere end 300 irakere under Irak-krigen.

Men centrale dokumenter og en elektronisk database med vigtige oplysninger om fangehåndtering under Irak-krigen er forsvundet. Det skriver Politiken fredag, efter at avisen har fået aktindsigt fra forsvarets undersøgelsesgruppe Taskforce Irak.

Mistede dokumenter giver mistillid

Der kan være flere forklaringer på, at dokumenterne og databasen er forsvundet - de kan være blevet forlagt eller smidt ud ved en fejl, fortæller Birgitte Poulsen.

Derfor er det vigtigt at være påpasselig, når man sidder i en offentlig institution.

- Hvis der mistes dokumenter, og sagen bliver politisk, så vil der altid være folk, der vil mistænkeliggøre det og tænke, at det ikke er tilfældigt. Bare dét, at der kan rejses tvivl om, om dokumenterne er mistet med vilje, er meget uheldigt, siger hun.

Ifølge Birgitte Poulsen kan sager som disse være med til at skabe mistillid til hele det offentlige system.

Demokratisk problem for Folketinget

De forsvundne dokumenter og elektroniske oplysninger har da også fået oppositionen til at forstærke kravet om en genoptagelse af Irak-Afghanistan-kommissionens arbejde, som den nye Venstre-regering har besluttet at nedlægge.

Tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) har udtalt, at han er målløs over den forsvundne dokumentation.

- Man får jo de værste tanker, når man ved, hvilke problemer fangespørgsmålet har givet - altså at nogen i forsvaret har forsøgt at dække over ting, som ikke skal frem. Det er en meget ubehagelig tanke, og derfor er det katastrofalt, at kommissionen er nedlagt, siger han til Politiken.

Hvis der er flertal i Folketinget, kan et enigt folketing dog stille ministeren til ansvar, hvis Folketinget vil have sagen yderligere undersøgt.

- Det er også et demokratisk problem for Folketinget. Det er Folketinget, der skal kontrollere regeringen, og hvis de ikke kan få indsigt i centrale dokumenter, så er det et demokratisk problem, fordi man mister mulighed for at få indsigt, siger Birgitte Poulsen.

Danmark ansvarlig for fanger

Allerede kort efter invasionen af Irak i marts 2003 stod det klart, at de fanger, som danskerne udleverede til irakerne, risikerede mishandling, tortur og i værste fald at dø i hænderne på det militsstyrede politi.

Danskerne skulle registrere fangerne og føre tilsyn med dem i de irakiske fængsler. Men det skete kun i begrænset omfang.

Ifølge internationale konventioner var og er Danmark ansvarlig for, hvad der er sket med de over 300 irakere. Forsvaret kender dog kun skæbnen for 76 af de udleverede fanger, skriver Politiken.

Facebook
Twitter