Tema Nordkoreas missiltrussel

Ekspert: Nordkorea er svagere end alle andre

På trods af at Nordkorea spiller med sine militære muskler, kan landet hurtigt sættes ud af spil, siger ekspert.

Nordkoreas leder Kim Jong-un har i dag affyret fire missiler over Det Japanske Hav. Testen kommer forlængelse af en lang række af missilaffyringer og atomprøvesprængninger (Foto: ED JONES © Scanpix)

Selvom vi gang på gang hører, at Nordkorea affyrer missiler og står bag atomafprøvninger, er der ingen grund til at frygte de nordkoreanske våben.

Det siger Geir Helgesen, seniorforsker på Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet. Ifølge ham kommer Nordkorea nemlig slet ikke til at bruge deres våben til andet end test.

De er panisk angst for, at der skal komme et forsøg på en militær løsning

geir helgesen, seniorforsker på københavns universitet

For det asiatiske land har ingen chance, hvis det skulle komme til et opgør mellem Nordkorea og landets mange fjender.

- Nordkorea er svagere end alle andre. Angriber de, bliver Nordkorea udryddet. Derfor er de ikke ude på at starte en krig, lyder det fra Geir Helgesen.

Hvor både USA, Sydkorea og Japan er enige om, at Nordkorea er ude på et sidespor med alle sine test, har Nordkorea ifølge eksperten ingen venner at støtte sig op af.

Senest har Nordkorea affyret fire missiler over Det Japanske Hav i morges lokal tid.

Nordkorea føler sig truet

Alligevel bliver Nordkorea ved med at affyre missiler, da styret er bange for, hvad dets fjender kan finde på.

- De er panisk angste for, at der skal komme et forsøg på en militær løsning. De tror, at USA har dem på en liste over lande, der har et frygteligt regime og derfor burde sættes ud af spil - om nød med militære midler. Nordkorea ved, at USA har de militære midler, der skal til, og at de gennemfører militære øvelser, forklarer eksperten.

I stedet for at holde lav profil arbejder Nordkorea ud fra en anden strategi. De forsøger at afskrække de andre lande fra at angribe.

- De signalerer, at de er farlige og har isenkrammet og er klar til at bruge det, siger seniorforskeren.

Ifølge Geir Helgesen er strategien ”frygtelig uhyggelig”, for den skaber en farlig situation, der kan få en militær konflikt til at bryde ud.

Men Nordkorea er overbevist om, at deres afskrækkelsesteknik er nok til at holde USA fra at angribe. De mener, at den har virket indtil videre, da de endnu ikke er blevet angrebet.

Ved at teste missiler får Nordkorea samtidig den opmærksomhed, som det måske kræver, for at de kan komme til at tale med deres fjender.

- Hvis de tester atombomber eller affyrer raketter over havet, så kommer det på forsiderne i verdenspressen. Så kommer det på et tidspunkt til, at de kan tale med ledelsen i USA, måske også i Japan og Sydkorea. Det er et spil, der har foregået i mange år, siger Nordkorea-eksperten.