Ekspert: Norges højrefløj er inspireret af Fogh-regeringen

Den norske valgkamp minder om den danske i 2001, hvor VK-regeringen kom til magten efter Poul Nyrup Rasmussen, vurderer ekspert.

Høyres leder Erna Solberg ser ud til at vinde valget i Norge. (© Scanpix)

Den norske højrefløj er blevet inspireret af den danske VK-regering, da den sammen med Dansk Folkeparti vandt folketingsvalget i 2001.

Det vurderer Peter Nedergaard, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Den norske valgkamp har nemlig primært handlet om velfærd og indvandringspolitik, forklarer han.

- Fremskridtspartiet og til dels Høyre har ladet sig inspirere af VK-regeringens indvandringspolitik, siger han han.

Ventelister og sygehuse

Og det er ikke udelukkende et særligt fokus på indvandringspolitikken, der får den norske valgkamp 2013 til at minde om den danske i 2001, hvor Anders Fogh Rasmussen (V) overtog magten fra Poul Nyrup Rasmussen (S), mener Peter Nedergaard.

- Det er velfærdstemaer, ventelister, sygehuse og indvandrerpolitik, som valgkampen har handlet om, siger Peter Nedergaard og forklarer, at emnerne er højaktuelle i Norge, fordi landet ikke er ramt af den økonomiske krise som andre europæiske lande.

- Norge har næsten ikke har været ramt af den økonomiske krise. Den enkelte nordmand er langt rigere end den enkelte dansker, forklarer Peter Nedergaard.

Er regeringen slidt op?

Den siddende statsminister Jens Stltenberg fra Arbejderpartiet har siddet ved magten siden 2005, men hvis meningsmålingerne holder, må han tirsdag morgen aflevere nøglerne til statsministerkontoret til Højres leder, Erna Solberg.

- I 2001 skete der et skifte i Danmark, da Nyrupregeringen i befolkningens øjne var slidt op, og Fogh-regeringen slog - ligesom Erna Solberg gør i Norge - på sygehusbehandling, ventelister og indvandrerpolitik, forklarer Peter Nedergaard og tilføjer:

- Og det er sandsynligvis det, der gør, at hun vinder valget.

Ifølge de norske meningsmålinger ligger Erna Solbergs Høyre sammen med de andre borgerlige partier Kristeligt Folkeparti, Venstre og Fremskrittspartiet til at få omkring 95 mandater.

Afhængig af valgresultatet er det også en mulighed, at Høyre kan danne regering med Fremskridtpartiet alene.

De rige nordmænd

I den norske valgkamp har det kort været oppe, at der er kommet flere fattige i Norge, men den norske olie betyder, at økonomien i landet har det godt. Ifølge Peter Nedergaard har den det faktisk bedre, end den havde det i 2005.

Han understreger, at det er den norske olie, der gør landet rigt og ikke de siddende politikere.

- Når det går godt i Norge, er det ikke på grund af regeringen, og det ved den norske befolkning godt, og derfor stemmer de formentlig ikke ud fra det, forklarer han.

Nordmændene har både stemt i går søndag og i dag mandag. Valgstederne lukker klokken 21.00 mandag aften, og resultatet foreligger senest tirsdag morgen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter