Ekspert: Obama står højt på listen over personer, som har svigtet Irak

USA havde mere travlt med at forlade Irak end at sikre civilbefolkningen. Konsekvenserne ser vi nu, mener militærforsker.

De voldsomme uroligheder, der lige nu præger Irak, er en direkte konsekvens af tilbagetrækningen af de amerikanske tropper fra landet.

Det vurderer professor Mikkel Vedby Rasmussen ved Institut for statskundskab og leder for Center for Militære Studier.

- De kampe, der kommer nu, er en direkte forlængelse af Irakkrigen. Hvis amerikanerne fortsat havde haft en rolle i Irak, så var det ikke endt så galt. Men det besluttede dig sig bevidst for ikke at have. Obama står højt på listen over dem, der ikke vil tage ansvar for situationen, siger han.

Da de sidste amerikanske tropper forlod landet i 2011 efter otte års krig, handlede det om at komme ud af landet så hurtigt som muligt. For den amerikanske befolkning var krigstrætte, og præsident Barack Obama ville gøre en ende på George W. Bush' krig, påpeger Mikkel Vedby Rasmussen.

8.000 dræbt i 2013

Det betyder, at amerikanernes mission om at skabe fred og demokrati ved at vælte Saddam Husseins styre nu ser ud til at være spoleret, og Iraks fremtid er fortsat usikker mange år frem. Volden og bombeangrebene er ikke blevet mindre siden 2011.

Alene sidste år mistede 8.000 civile livet ifølge FN. Og landets stabilitet bliver mere og mere truet i takt med, at islamistiske grupperinger vinder terræn.

- Den afgørende fejl er, at da amerikanerne trak sig ud af Irak, handlede det for dem om bare at trække sig ud. Og så talte de ellers ikke mere om det.

- Hovedideen var at sparke døren ind og ruske op i Mellemøsten, fordi man mente, der var noget galt i regionen. Man havde håbet at lave en hurtig intervention og derefter et mønsterdemokrati, og så ville alle andre lande i Mellemøsten også have det. Men amerikanerne har undervurderet, hvor kompliceret det er, og de har endt med at sætte irakerne fri til blot at føre borgerkrig, siger Mikkel Vedby Rasmussen og fortsætter:

- Irakkrigen står mere og mere som begyndelsen på en række åbne borgerkrige i Mellemøsten. De her lande skal finde ud af, hvad pokker deres fremtid skal være. Måske startede det hele egentligt 11. september 2001, hvor en arabisk borgerkrig blev ført ind i et vestligt land, siger han.

Det Hvide Hus har meldt ud, at de vil hjælpe den irakiske regering med militært udstyr, men ifølge USA's udenrigsminister, John Kerry, vil man ikke sende soldater tilbage til Irak.

Kom på køretur igennem Fallujah, som den lokale beboer Mohammed kalder "en spøgelsesby", i videoen i toppen af artiklen.

Dr.dk sætter i de kommende dage fokus på, hvad det er for et Irak, som Danmark har forladt.

FacebookTwitter