Ekspert: Ødelagte både spærrer flygtninge inde i Libyen

Det er ikke uden konsekvenser for flygtninge i Syrien, hvis EU vælger at ødelægge menneskesmuglernes både.

Flygtninge forsøger i stor stil at flygte til Europa via Middelhavet. Men det vil EU bekæmpe ved at ødelægge smuglernes både. (Foto: Scanpix © Scanpix)

- Forholdende for flygtninge i Libyen er rent ud sagt forfærdelige.

Sådan siger Martin Lemberg-Pedersen, postdoc ved Center for Advanced Migration Studies på Københavns Universitet.

EU vil ved brug af militærfartøjer, droner og satelitter ødelægge og konfiskere de både, menneskesmuglerne bruger til at fragte flytninge til Europa. Flygtninge, som kommer til Libyen fra krigshærgede lande som Syrien.

Spærret inde i Libyen

Men Martin Lemberg-Pedersen mener, at det vil have alvorlige konsekvenser for flygtningene i Libyen, hvis menneskesmuglernes både bliver ødelagt.

- Flere end 100.000 flygtninge vil blive fanget i et land, som ikke har underskrevet flygtningekonventionen, og hvor der er en enorm racisme. Og lige nu er der borgerkrig i landet, hvor to regeringer kæmper om magten. Så de har rigeligt andet at se til end flygtninge, siger han.

Men det er ikke kun vejen over Middelhavet, der vil blive lukket. Allerede nu er grænserne til Tunesien og Egypten lukket. Og forskeren mener ikke, at EU har givet svar på, hvordan man vil hjælpe de mennesker, der bliver fanget i Libyen.

Grænserne fra Libyen til Tunesien og Egypten er lukkede. Hvis Europa lukker vejen over Middelhavet må flygtningene finde andre ruter at rejse på. (© Openstreetmap-org)

- EU har forpligtet sig til at yde beskyttelse til de, der er forfulgte. Men med denne sanktion vil man forhindre flygtninge i at forlade Libyen, forklarer Martin Lemberg-Pedersen.

Det vil ikke løse problemet

Selvom EU lukker for flygtningestrømmen over Middelhavet, er forskeren overbevist om, at det ikke vil løse det overordnede problem med flygtninge, der søger mod Europa.

- Behovet for at flygte er der, og derfor opstår der forskellige ruter. Vi kan forvente, at der inden for det næste år vil ske det samme et andet sted, siger han.

Tidligere har Spanien været den primære indgang for flygtninge. Men han tror, at Tyrkiet i stigende grad bliver afsenderland.

- Allerede nu rejser mange flygtninge til Grækenland fra Tyrkiet. Så problemet vil bare rykke sig, som det hele tiden har gjort.

En ny strategi

EU's forslag til en løsning på problemet kom onsdag eftermiddag. Her fortalte EU-kommissionen om en fornyet asyl- og migrationsstrategi.

En af de ting, der er på tale, er, at der skal oprettes mulighed for at søge asyl i nærområderne. Dermed behøver flygtningene ikke først at komme til Europa, via for eksempel Middelhavet, før de kan søge asyl. Men Martin Lemberg-Petersen er kritisk over for forslaget.

- Man har tidligere forsøgt at lave en lignende 'sikker zone' i Libyen, da Gadaffi stadig var ved magten. Men det er svært at sikre, at der er adgang til menneskerettigheder og en gennemsigtig asylbehandling.

Asyl via ambassader

En mulig løsning er ifølge Martin Lemberg-Petersen at gøre det muligt at søge asyl via ambassader. Dermed kommer man udenom, at man skal samarbejde med mindre sikre lande.

- I modsætning til de lande så overholder de danske ambassader menneskerettighederne. Men den løsning blev lukket for cirka 20 år siden.