Ekspert om Bannons nye politiske projekt: 'Han er for kompromisløs til Europa'

Trumps tidligere chefstrateg mangler de evner, det kræver at få succes i europæisk politik, mener ekspert.

Steve Bannon vil starte en politisk bevægelse mod højre i Europa. Men det bliver ikke et nemt projekt for en kompromisløs amerikaner, mener ekspert. (Foto: MORITZ HAGER © Scanpix)

- For mig handler det om at vinde. For mig handler det om magt. Jeg vil vinde, og så vil jeg skabe forandring.

Sådan forklarer Steve Bannon om sin motivation til at starte en ny politisk organisation i Europa, der skal støtte og hjælpe EU-skeptiske højrefløjspartier med at blive valgt til EU-Parlamentet næste år.

I et interview med det amerikanske netmedie The Daily Beast fremlægger Bannon, der var arkitekten bag Trumps populistiske kampagne, hvordan han vil sikre en regulær højredrejning af europæisk politik, fra Sverige til Italien og Polen.

Men i europæisk politik handler det ikke kun om at vinde, som det i højere grad gør i den politiske verden, som Steve Bannon kender fra sit hjemland. Det forklarer David Nye, professor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet. Han spår ikke Bannon mange chancer på det europæiske kontinent.

- USA har kun to partier. Det handler om at vinde, og der er kun én vinder og én taber. I et land som Danmark er der mange partier, og heraf kommer kompromissystemet. Man skal have koalitioner til at fungere. Du skal være klar til at forhandle efter valget, du skal kunne skifte mening, og det er ikke mulig at være absolut i sine holdninger, som Steve Bannon er, siger han og fortsætter:

- Han er ikke vant til at søge kompromis, som er kernen af politisk arbejde. Han er kompromisløs og en type, der vil noget ekstremt. De fleste politikere ved, at de skal finde en koalition og kunne møde andre, der ikke er enige med dem for at skabe løsninger. Bannon er mere typen, der sætter tingene i gang med en ekstrem holdning.

Nyt eventyr ovenpå ørkenvandring

Det sidste år har været et ualmindelig skidt år for Steve Bannon. Først blev han smidt ud af Det Hvide Hus i august, hvor Trump fyrede ham som chefstrateg. De to var dog officielt på god fod, indtil Bannon udtalte sig kritisk om Trump og hans søn i en kontroversiel bog om præsidenten.

Det blev for alvor vejen ud af det gode selskab for Bannon, og Donald Trump udtalte, at Bannon måtte have mistet forstanden. Skandalen og den offentlige disput mellem Trump og Bannon fik den konservative donor bag netmediet Breibart News, som Banon har været med til at starte, til at trække sin støtte til Bannon. Han mistede dermed den platform, hvor han har kunnet udbrede sin nationalistiske dagsorden.

Derfor er det også nærliggende at se hans indtog på det europæiske kontinent som et forsøg på at få lidt af den magt tilbage, som han ikke længere kan få i USA, mener David Nye.

- Bannon har haft en kort periode, hvor han var i inderkredsen af amerikansk politik. Han har fået smag for, hvordan det er at have magt, men det kiksede for ham. Han har været på en lang ørkenvandring i USA. Så nu kigger han efter nye eventyrer eller områder, hvor han gøre noget.

Charmetur i Europa

Hvis man skal tro Bannon selv, så kom ideen til den nye bevægelse, da han i marts mødtes med Marine Le Pen og skulle holde tale for Front National-tilhængere. Han spurgte Marine Le Pen, hvad hun synes, han skulle sige til de mange tilhængere. Da hun ifølge Bannon svarede, at det eneste, han behøvede at sige var, at de højreorienterede i Europa ikke er helt alene, var det en øjenåbner for ham.

Hvis ikke de europæiske højrenationale bevægelser arbejdede sammen, så Bannon muligheden for, at han kunne træde ind og få indflydelse. Men selvom Steve Bannon måske har haft nogle gode møder med forskellige politiske højrenationalister i Europa, mener David Nye, at der er lang vej til at samle de meget forskellige politiske strømninger i Europa.

- Det bliver sværere, end han tror. De forskellige EU lande er meget anderledes end USA. Først og fremmest er de jo meget anderledes fra hinanden. En charmeoffensiv i Polen er jo noget helt andet end Storbritannien eller Spanien. Han kan måske godt mødes med forskellige højreorienterede, der er ved magten, men at skabe en samlet bevægelse for dem uden magt, bliver meget svært.

Men selvom han ikke spår Steve Bannon store chancer for succes i Europa, vil han følge med for at se, hvad der sker.

- Han er ikke vant til at regere. Og jeg tror ikke, at han vil slå igennem i Europa. Men man skal altid holde øje med den her type.

Facebook
Twitter