Ekspert om brand på brasiliansk nationalmuseum: 'En global tragedie'

De mange museumsgenstande, der er gået tabt, har store konsekvenser for fremtidig forskning.

Branden på det brasilianske nationalmuseum er slukket, men folk fra civilforsvaret er i gang med at undersøge, om der er risiko for, at bygningen styrter sammen. REUTERS/Ricardo Moraes (Foto: Ricardo Moraes © Scanpix)

Når flere millioner museumsgenstande står i flammer, og forskeres arbejde og optegnelser er væk, har det ikke blot betydning for Brasiliens egen kultur og historie.

Det er verdensarv, der går tabt.

Det fortæller Inger Sjørslev, der er lektor ved Institut for Antropologi på Københavns Universitet og har besøgt Nationalmuseet i Rio de Janeiro flere gange i forbindelse med sit arbejde.

- Det er en global tragedie og forfærdeligt for al den viden, som Brasilien og verden havde på museet. Det er uerstattelige ting, så man forstår godt, at de græder, siger hun.

Museet opbevarede cirka 20 millioner historiske genstande fra både Brasilien og andre lande. Eksempelvis husede museet ifølge Inger Sjørslev flere fund fra den danske og meget anerkendte naturforsker P. W. Lund, der arbejdede i Brasilien i 1800-tallet.

Det er stort set alle museumsgenstande, der er gået op i flammer.

Den brasilianske præsident, Michel Temer, har udtalt, at 200 års arbejde, forskning og viden er gået tabt, og museets direktør har kaldt det en "kulturel tragedie".

Digitalisering er altafgørende

Det Nationale Museum i den brasilianske millionby blev grundlagt i 1818 og er en del af universitetet i byen. Derfor er det ikke kun museumsgenstande, der er gået tabt, men ligeledes årtiers forskningsprojekter fra både brasilianske og udenlandskere forskere.

Ifølge Andres Dobat, der er lektor i arkæologi og kulturarvsstudier på Aarhus Universitet, vil de mange tabte genstande have konsekvenser for den fremtidige forskning.

- I forhold til at kunne forske videre i objekterne er det helt forfærdeligt, fordi den mulighed ikke længere er der. Inden for de seneste år er der sket utrolig meget i forhold til nye forskningsmetoder, hvor det er essentielt at have de gamle genstande. Så det er et kæmpe problem i forhold til kulturarvsforskning, siger han.

Han nævner eksempelvis sagen fra sidste år, hvor danske forskere ved hjælp af ny DNA-forskning slog fast, at Danmarks ældste kvinde i virkeligheden er en mand.

Han mener, at branden på museet tydeliggør, hvor vigtigt det er at få digitaliseret museumsgenstande.

- Vi har et ideal om, at kulturarven skal sikres for evig tid. Det ideal havde man også i Brasilien, men det kræver, at man digitaliserer. Genstandene bygger bro mellem generationer og giver liv til kulturarven, og derfor kan det blive vanskeligt at føre videre, når de ikke er der.

De gange, Inger Sjørslev har besøgt museet, har hun langt fra fået det indtryk, at museet har haft en digitaliseringsstrategi.

- De har ikke haft penge til at konservere eller andre ting, der er vigtige for en bevaring. Det har været lidt trist at besøge stedet, fordi man har kunnet se, at der manglede penge. Men jeg vil tro og håbe, at den viden, man har haft om genstandene, er publiceret, siger hun.

Ikke altafgørende for Brasiliens kulturarv

Men selvom branden på Det Nationale Museum er en tragedie, skal man, ifølge Inger Sjørslev, ikke tro, at hele Brasiliens historie var samlet på museet og var ikonisk for landet, som vi ser det i Danmark med Nationalmuseet.

Der er en anden slags kulturarvsbevidsthed i landet, der ikke er knyttet særlig meget op på museet.

- Det adskiller sig fra andre lande i verden, hvor museumsgenstande har en betydelig rolle i forhold til kulturarv. I Brasilien dyrker man ikke så meget selve genstandene, men mere immaterielle ting. Så i forhold til landets kulturarv er konsekvenserne lidt mindre sammenlignet med for eksempel forskningen, siger hun og uddyber:

- Det, der virkelig betyder noget for kulturen i landet, er musik, religion og begivenheder såsom karneval. Ikke i så høj grad fysiske genstande fra forhistorien. Men derfor er det selvfølgelig stadig forfærdeligt.

Branden, der opstod søndag, skete netop som museet havde sikret sig midler til et 32 millioner kroners renoveringsprojekt, som blandt andet skulle have inkluderet brandsikring.

Facebook
Twitter