Ekspert om burkakrav i Afghanistan: Taliban har snart skruet tiden tilbage til 90'erne

I weekenden befalede Taliban, at kvinder i Afghanistan fremover skal dækkes fra top til tå, når de går ud i offentligheden.

Kvinderne opfordres til at bære en altdækkende, blå burka, skriver nyhedsbureauet Reuters. Netop den blev et globalt symbol på Talibans hårde styre i Afghanistan fra 1996 til 2001. Her et par kvinder iført burka i Kabul. (arkivfoto) (Foto: Adnan1 Abidi)

Når kvinder i Afghanistan bevæger sig ud i offentligheden, skal de fremover være dækket til fra top til tå.

Sådan lød det i weekenden fra den militante bevægelse Taliban, der i august 2021 overtog regeringsmagten i Afghanistan.

Og netop den befaling er med til at slå fast, at selvom Taliban i sommer lagde op til et mindre strengt Taliban, end det vi så tilbage i 90'erne, så afviger 2022-udgaven altså ikke synderligt fra det.

Det fortæller David Vestenskov, der er chefkonsulent ved Forsvarsakademiet og har fulgt situationen i Afghanistan i cirka ti år.

- Det er det klareste af alle signaler, netop fordi særligt burkaen er et symbol på det Taliban, der var engang, siger han.

- Der er ingen tvivl om, at rent lovgivningsmæssigt, er man tæt på det, man havde i 90'erne.

En burkaklædt kvinde på en motorcykel i byen Kandahar i det sydlige Afghanistan. (Foto: Javed Tanveer © AFP or licensors)

Mere præcist var det Talibans øverste leder, Hibatullah Akhundzada, der i weekenden udsendte et dekret om, at Afghanistans kvinder skulle gå helt tildækket.

- Kvinder, der ikke er for gamle eller for unge, skal dække deres ansigt med undtagelse af øjnene, som sharia foreskriver, for at undgå konfrontationer, når de møder mænd, der ikke er tætte slægtninge, lød det i befalingen.

En burka dækker netop både krop og ansigt, og så kan man kigge ud gennem et lille net til øjnene.

Hvis kvinderne ikke overholder loven, kan deres tætteste mandlige slægtning for eksempel risikere fængselsstraf eller at blive fyret fra et offentligt job.

(Foto: grafik: Emil Thorbjörnsson © DR Nyheder)
(Foto: grafik: Emil Thorbjörnsson © DR Nyheder)

Kvinderne rammes igen og igen af strenge restriktioner

I sommeren 2021 hævdede Taliban, at den ikke ville holde Afghanistan i et lige så stramt greb, som det var tilfældet, da bevægelsen var ved magten fra 1996 til 2001.

Men siden har indtil flere tiltag fra gruppen indskrænket kvinders rettigheder.

For eksempel er mange kvinder og piger blevet udelukket fra at gå i skole.

Og der er blevet nedlagt forbud mod at dyrke sport og desuden mod at rejse mere end 72 kilometer, medmindre kvinderne er ledsaget af et tæt mandligt familiemedlem.

Når det er gået anderledes, end der var lagt op til, skyldes det ifølge David Vestenskov, at Taliban består af en masse forskellige undergrupperinger, hvor der også er splittelser og store uenigheder.

Rigtig groft skåret kan du skelne mellem de mere moderate og mere konservative i Taliban.

Og udtalelserne om et mindre strengt Taliban, som faldt i sommer, kom altså fra den del, der er mere moderate og som formentlig har indset, at Afghanistan ikke kan køre videre uden en eller anden form for vestlig udviklingsbistand, forklarer David Vestenskov.

Men når det kommer til stykket, er det bare ikke dem, der har mest at sige.

- Der er ingen tvivl om, at det er den mere konservative del, der har vundet og satser på regeringsmagten. Og det er også den politiske linje, man har valgt at køre.

Ekspert: Der vil være forskel på, hvor hårdt der bliver slået ned for at bryde loven

Burka-restriktionen er et signal om, at Taliban ikke har tænkt sig at sælge politik for at få penge fra Vesten og det internationale samfund, forklarer David Vestenskov.

Og det vil formentlig få konsekvenser for landet, vurderer han.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at man fra vestlig side og det internationale samfund vil genoptage den store udviklingsbistand. Det anser jeg, at det her var dødsstødet til.

En afghansk sælger fremviser en burka i sin butik på et marked i Kabul. (Foto: Wakil Kohsar © Ritzau Scanpix)

Der vil helt sikkert være forskel på, hvor hårdt der bliver slået ned på kvinder, der bryder med loven, alt efter hvor i Afghanistan de bor, mener David Vestenskov.

- Som jeg ser det, har Taliban ikke fuld kontrol med, hvad der foregår rundt omkring i de forskellige provinser, så hvorvidt det bliver håndhævet, vil også afhænge meget af, hvilken guvernør eller magthaver der er lokalt, siger han.

Det var dog ikke først i weekenden, at kvinder i Afghanistan fik Talibans holdning til beklædning at mærke.

Allerede tidligere på året begyndte gruppen af hænge plakater op i hovedstaden Kabul, der opfordrede kvinder til at dække sig til.