Ekspert om det mørke net: Lukning af markedspladser gør ingen forskel

Der er 18-20 andre ulovlige internetsider, der laver og sælger det samme, så der går kunderne hen nu, siger it-sikkerhedsekspert Keld Norman.

På de ulovlige markedspladser kan man blandt andet købe danske pas og kørekort. Foto: Screendump fra Alphabay.

Torsdag meddelte det amerikanske forbundspoliti, FBI, og hollandsk politi, at de havde lukket for adgangen til to store markedspladser på den mørke del af internettet, det såkaldte Dark web.

FBI betegner aktionen mod de to ulovlige onlinemarkedspladser Alphabay og Hansa Market som den "største dark web-lukning nogensinde", og den vurdering er it-sikkerhedsekspert Keld Norman fra Dubex enig i.

- Når man ser på, hvor meget der blev solgt på de her to sites, så er jeg enig i, at det er en af de største lukninger af sådanne typer sites.

Alligevel er det kun en lille dråbe i havet, mener han.

- På det mørke net findes der 18-20 sider på samme niveau, som laver og sælger det samme, så der går kunderne bare hen nu.

- Det er stort, og det er et skridt i den rigtige retning, men det er ikke noget, som vil gøre den store forskel, siger Keld Norman.

Stoffer, våben, computervirus

Alphabay havde vokset sig til den største ulovlige online markedsplads med over 200.000 brugere, 40.000 sælgere og over 250.000 varer til salg ifølge theregister.com

Det gør stedet næsten 20 gange større end siden Silk Road, som blev lukket ned af FBI i 2013 efter en massiv efterforskning.

På AlphaBay kunne man blandt andet købe ecstacy, viagra og danske pas.

Man kommer ind på de ulovlige sider via en form for anonym browser, man kan installere på sin egen computer.

Meget af det, som er til salg på de ulovlige markedspladser, er euforiserende stoffer.

Men der bliver også udbudt våben, opskrifter til sprængstoffer, salg af uran og polonium og salg af virus, stjålne kreditkort, pas og kørekort.

Man kunne blandt andet også købe danske kørekort og pas samt hash på Alphabay.

Formodet bagmand begik selvmord

FBI fandt frem til den formodede administrator bag Alphabay-siden – en 25-årig canadier – fordi han havde benyttet sig af en hotmail-adresse, vel at mærke den samme email-adresse, han havde brugt i årevis.

Det var også nemt for efterforskerne at indsamle beviser i sagen, for da de beslaglagde mandens bærbare computer, var der ingen kryptering, og de fandt administratorkodeord til Alphabay.

Manden blev anholdt i Thailand, hvor han senere blev fundet død. Myndighederne siger, at han begik selvmord.

I forbindelse med lukningen af Hansa Market har hollandsk politi anholdt to tyske mænd på henholdsvis 30 og 31 år.

Hollandsk politi fandt også 10.000 udenlandske leveringsadresser, som de har leveret videre til Europol.

Facebook
Twitter