Ekspert om at dømme for uagtsom voldtægt: 'Dårlig idé'

Norske erfaringer viser, at voldtægtsmænd - modsat hensigten - slipper billigere, advarer lektor Trine Baumbach.

Sveriges forslag om at kriminalisere uagtsom voldtægt kommer som reaktion på #metoo-kampagnens afsløringer. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Det er en dårlig idé at indføre muligheden for at straffe folk for uagtsom voldtægt. Det betyder nemlig, at risikoen for, at voldtægtsmænd slipper for billigt, bliver for stor.

Sådan lyder advarslen fra lektor og ph.d. i jura fra Københavns Universitet Trine Baumbach, efter at den svenske regering har foreslået en ny lov, som kan straffe folk for 'uagtsom voldtægt' og 'uagtsomt overgreb'.

Dømmes man for uagtsom voldtægt betyder det, at man har voldtaget en person uden selv at opfatte det som en voldtægt.

- Det handler om situationer, hvor man burde have indset, at den anden ikke havde givet samtykke til det, forklarede Sveriges justitsminister, Morgan Johansson, på et pressemøde søndag.

Risiko for at nedkriminalisere voldtægt

Trine Baumbach peger på erfaringerne fra Norge som skrækeksempel på, hvordan en sådan lov kan ende med at blive til gerningsmændenes fordel.

I Norge har man siden år 2000 arbejdet med begrebet 'uagtsom voldtægt’ i lovgivningen.

- Der er rigtig mange af sagerne fra Norge, hvor en person er blevet dømt for uagtsom voldtægt, hvor man tydeligt kan se, at det ikke var uagtsomt, når man læser sagen. Det var faktisk nogle gange tale om grove forsætlige voldtægter, siger Trine Baumbach.

På den måde kan voldtægtsmænd slippe billigere.

- En uagtsom overtrædelse giver nemlig altid mindre straffe, end en forsætlig overtrædelse, forklarer Trine Baumbach.

Den svenske regerings forslag om en ny samtykkelov kommer i kølvandet på #metoo-kampagnens mange afsløringer af kvinders oplevelser med overgreb og sexchikane.

Med en kriminalisering af uagtsom voldtægt eller uagtsomt overgreb, tror den svenske statsminister, at man kan få flere dømt.

- Vi har dels vurderet, at den nye lov kommer til at betyde, at flere bliver dømt, men det er heller ikke forkert, at vi sender et budskab til samfundet om, at sex skal være frivilligt, sagde Sveriges statsminister, Stefan Löfven, på pressemødet.

Bør ikke indføres i Danmark

Spørgsmålet om uagtsom voldtægt har flere gange været oppe at vende herhjemme, og SF har tidligere foreslået at skrive det ind i straffeloven.

Med erfaringerne fra Norge in mente, mener Trine Baumbach ikke, at Danmark også skal forsøge at indføre en ny lov med uagtsom voldtægt og uagtsomt overgreb.

Ifølge Trine Baumbach har Danmark nemlig haft en historisk tradition for at nedkriminalisere seksuelle krænkelser.

- Tilbage i 70'erne så vi for eksempel, at hvis en mand og en kvinde bare havde en eller anden relation, så blev manden typisk ikke dømt for voldtægt, men i stedet for blufærdighedkrænkelse og ulovlig tvang. Argumentet var, at han måske bare havde misforstået noget, og måske burde kvinden heller ikke have været på kontoret alene, når hun nu vidste, at der var mænd til stede, forklarer hun.

Trine Baumbach frygter derfor, at der vil ske den samme nedkriminalisering i Danmark som i Norge, hvis danskerne følger efter svenskerne og kriminaliserer uagtsom voldtægt.