Ekspert om dom i Det Sydkinesiske Hav: Det kan blive farligt

Hvis USA øger sin tilstedeværelse i Det Sydkinesiske Hav, kan spændingerne eskalere, vurderer ekspert efter dom i strid om retten til havet.

Demonstranter i Manila viser deres vrede mod Kinas fremfærd i Det Sydkinesiske Hav. (Foto: © Romeo Ranoco, Scanpix)

Det kan blive farligt.

Det vurderer Camilla Nørup Sørensen, adjunkt ved Københavns Universitet og forsker i kinesisk sikkerhedspolitik, efter at en international domstol i Haag har afvist Kinas krav på store dele af Det Sydkinesiske Hav i en sag, som Filippinerne anlagde tilbage i 2013.

Domstolen har afgjort, at Kina ikke har historisk ret til op mod 90 procent af det omstridte hav, hvor Kina de seneste år har bygget kunstige øer og militærbaser og presser en række lande i regionen med sin voksende maritime dominans.

Kina hverken anerkender eller accepterer dommen, skriver det kinesiske nyhedsbureauet Xinhua

USA's reaktion er vigtig

Nu bliver det vigtigt at holde øje med især USA's og Filippinernes reaktion, lyder det fra Camilla Nørup Sørensen.

Vil amerikanerne lade Kina ignorere afgørelsen, eller vil de skrue op for det amerikanske militærs tilstedeværelse i Det Sydkinesiske Hav ved at sende flåden ind i området for demonstrere, at det er internationalt farvand?

- Det sidste vil foranledige en kinesisk modreaktion, siger Camilla Nørup Sørensen og understreger, at der stadig er mange ubekendte faktorer i den komplicerede dom, og at afgørelsen vil blive gransket de kommende uger i Beijing, Washington og Manila.

I Filippinerne bliver det afgørende at holde øje med, hvordan den nye præsident Rodrigo Duterte, som blev indsat i juni, vil reagere.

Han har lagt op til en mere forsonende linje overfor Kina end den tidligere præsident Benigno Aquino, som før har sagt, at Kina opfører sig ligesom Nazi-Tyskland i Det Sydkinesiske Hav.

- Han har antydet, at han er villig til at gå ind i bilaterale forhandlinger med Kina, og det er også kinesernes foretrukne vej frem, forklarer Camilla Nørup Sørensen.

Hvis Filippinerne alligevel ønsker at bruge sejren i Haag til eksempelvis at sende flere fiskefartøjer ind i Det Sydkinesiske Hav, vil de blive mødt med den kinesiske kystvagt.

De kan med andre ord ikke gøre noget uden hjælp fra USA, som er militært allieret med Filippinerne.

Konflikt mellem USA og Kina

USA har flere gange kritiseret Kinas fremfærd i Det Sydkinesiske Hav, siger Camilla Nørup Sørensen:

- Det er blevet en konflikt mellem USA og Kina. For amerikanerne er striden også et spørgsmål om spillereglerne i det internationale system, som de mener, at kineserne udfordrer.

Det Sydkinesiske Hav er rigt på naturressourcer og fisk og har nogle af verdens vigtigste ruter for kommerciel skibstrafik.