Ekspert om Facebook-nedbrud: 'Det er meget omfattende'

Der er ikke tale om et cyberangreb mod virksomheden, mener it-sikkerhedsekspert.

Facebook er ramt af et stort nedbrud. Torsdag er der stadg driftsforstyrrelser. (Foto: Dado Ruvic/Ritzau Scanpix) (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Med milliarder af daglige brugere går det langt fra ubemærket hen, når Facebooks mange apps bliver ramt af et nedbrud.

I går var ikke en undtagelse. På både Facebook, Instagram og Whatsapp havde brugerne blandt andet problemer med at lave opslag, opdatere sider og skrive kommentarer, og i dag er problemet fortsat ikke hundrede procent løst.

Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert hos CSIS Security Group, kalder nedbruddet for et af de mest alvorlige, der har ramt virksomheden.

- Det er meget omfattende. Jeg har ikke set Facebook være nede i så lang tid og have så mange problemer med at få funktionerne på plads.

Og det er BBC's teknologijournalist Dave Lee, der arbejder i Silicon Valley, enig i.

- Længden på nedbruddet og antallet af brugere, der er påvirket, gør det til det mest alvorlige nedbrud i Facebooks historie, skriver han på Twitter.

Problematisk for medier

Ifølge Peter Kruse er det en kritisk situation. Specielt for de virksomheder og medier, der efterhånden er afhængige af at kommunikere med brugere og kunder via Facebook.

- Det er for eksempel ikke hensigtsmæssigt, at medier ikke kan slette brugeres kommentarer, så man sørger for en god tone. Det er konsekvensen af, at man nogle gange kommunikerer ud på en platform, man ikke selv har kontrol over.

- Det er heldigvis et særsyn, at Facebook fejler, men man skal tænke over, at det er et scenarie, der kan forekomme, siger han.

DR er et af de medier, der har mærket nedbruddet. Her har det betydet, at man ikke har kunnet udgive opslag og moderere debatten på de forskellige facebooksider.

- Og i dag er der fortsat nogle problemer, fortæller Christian Loiborg, der er strategisk redaktør for sociale medier i DR Medier og fortsætter:

- Det er ret unikt, at en så stor platform er påvirket i så lang tid. Det er et af de mest omfattende og længerevarende nedbrud, vi i DR har oplevet hos Facebook, fordi det er mange kerneområder på deres platforme, der er ramt.

Cyberangreb eller ej?

Ligesom ved andre nedbrud hos andre mastodont-virksomheder spekuleres der i, om virksomheden har været ramt af et cyberangreb.

Selv afviser Facebook, at der er tale om et angreb udefra.

Og det bakker Peter Kruse op om.

- Min umiddelbare konklusion er, at der har været nogle driftsforstyrrelser hos Facebook. Det kan meget vel være en regulær menneskefejl. Hvis det var et cyberangreb, skulle det have været så massivt, at vi som sikkerhedsfirma ville have set det ske. Det ville have været tydeligt for os. Så derfor tror jeg, at vi godt kan afvise, at det er et hackerangreb.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk